Katupöly huonontaa ilmanlaatua jo eri puolilla pääkaupunkiseutua. Katupölyn hengittäminen ei ole terveellistä kenellekään.  

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY seuraa ilmanlaatua ja katupölytilannetta eri puolilla pääkaupunkiseutua. Ilmanlaatu on jo ollut paikoin erittäin huono pääväylien varsilla. Korkeita pölypitoisuuksia mitataan myös vilkasliikenteisten katujen varsilla eri puolilla pääkaupunkiseutua ja muuta Uuttamaata.

Katupöly on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä. Liikenne ja tuuli nostavat pölyn tehokkaasti ilmaan kuivilta kaduilta.

Katupöly aiheuttaa terveyshaittoja

Katupölyn hengittäminen ei ole terveellistä kenellekään. Pölyn terveysvaikutuksille ovat erityisen herkkiä astmaatikot, pienet lapset sekä ikääntyneet ja hengitystie- ja sydänsairaat. Katupöly aiheuttaa ärsytysoireita, kuten nuhaa, yskää sekä silmien ja kurkun kutinaa. Lisäksi se pahentaa usein sydän- ja hengityssairaiden oireita.

Katupölyn määrä vähenee, kun kadut saadaan puhdistettua. Ennen katujen varsinaista puhdistusta pölyämistä vähennetään myös kastelemalla katupintoja laimealla kalsiumkloridiliuoksella. Se pitää pinnan kosteana ja sitoo pölyä kadun pintaan. Hiekoitushiekka kannattaa poistaa myös kotipihalta kosteana.

Lue lisää:

Näillä vinkeillä saat helpotusta katupölyn oireisiin

Ilmanvaihdon suodattimet on hyvä vaihtaa ikkunanpesun yhteydessä

Vinkit katupölyn selättämiseen

Ehkäise katupölyn syntymistä ja vältä turhaa autoilua.

Suosi kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä.

Jos autoilet, vaihda kesärenkaat heti sään salliessa. Käytä talvirenkaina kitkarenkaita.

Siirrä autosi pois ajoissa puhdistettavalta kadulta.

Vältä ulkoillessasi vilkasliikenteisiä alueita erityisesti hyvin pölyisinä päivinä. Jo yhden korttelin päässä ruuhkaisesta kadusta ilma on puhtaampaa.

Pidä ikkunat kiinni pölyisinä päivinä. Huolehdi ikkunoiden ja ovien tiivisteistä. Kuivata pyykit sisällä.

Hanki asuntoon tehokkaat tuloilmansuodattimet ja pidä ne kunnossa. Vaihda suodattimet keväisin ja syksyisin.

Kastele piha ennen lakaisua.