Uuden talon lämmitysjärjestelmänvalinnassa on mietittävä monta asiaa. Investointikustannusten lisäksi on arvioitava polttoaineen tulevaisuuden hintakehitystä, käyttökustannuksia, mutta myös varmatoimisuutta ja laitteiston vaatimaa tilan tarvetta. Lämmitysjärjestelmän ekologisuus on myös tärkeää yhä usemmalle.

Lämmitysjärjestelmän kokonaiskustannuksia arvioitaessa on otettava huomioon paitsi rakentamisvaiheen investoinnit ja vuotuiset energiakustannukset, myös kiinteät vuotuiset perusmaksut sekä huolto- ja korjauskustannukset.

Kaukolämmön plussat ja miinukset

+ Taloon tarvitaan lämmönjakokeskus, jossa on oma lämmönsiirrin tilojen lämmitykselle ja lämpimälle käyttövedelle. Se on tehdasvalmisteinen kokonaisuus, johon kuuluu lämmönsiirtimien lisäksi säätölaitteet, kiertovesipumput, paisunta- ja varolaitteet, mittarit ja sulkuventtiilit. Hintaa sille kertyy 2500–5000 €.

+ Erillistä lämminvesivaraajaa ei tarvita.

+ Lämmönjakotavan voi valita.

+ Kaukolämpöenergian hinta on yleensä kilpailukykyinen, mutta vaihtelee kyllä paikkakunnittain.

+ Kaukolämpö on vaivaton vaihtoehto. Se ei vaadi asiakkaalta huoltoa tai ylläpitoa. Kaukolämpöyhtiö huolehtii lämmön toimitusvarmuudesta. Lämmönvaihdin on vaihdettava n. 20 vuoden kuluttua.

+ Kaukolämmön ympäristövaikutukset riippuvat sen tuotantotavasta. Oman kunnan kaukolämpöyhtiön tuotantotavat kannattaa selvittää. Uusiutuvien energialähteiden ja hukkalämpöjen käyttö kaukolämmöntuotannossa on yleistynyt nopeasti.

– Kaukolämpötoimittajaa ei voi kesken kaiken vaihtaa.

– Toimiakseen kaukolämpöjärjestelmä tarvitsee sähköä. Pitkien sähkökatkosten varalta tarvitaan esimerkiksi varaava takka.

Maalämmön plussat ja miinukset

+ Lämmönjakojärjestelmä on vesikiertoinen, jakotavaksi voi valita patterit tai lattialämmityksen.

+ 2/3 energiaa saadaan maasta ja sen hintaan energian hinnan korotukset eivät vaikuta.

+ Järjestelmää voidaan haluttaessa käyttää kesäaikana rakennuksen sisäilman viilentämiseen kierrättämällä liuospiiriä järjestelmään liitetyn erillisen puhallinkonvektorin tai jäähdytyspalkkien avulla.

+ Maalämpö on käyttäjälleen vaivaton järjestelmä. Varsinaista huoltoa laite ei tarvitse.

+ Laitteen kompressorien käyttöikä on 15-20 vuotta, vaihto voi maksaa noin 2 500 euroa.

– Maalämpöpumppu on toteutusvaiheessa hintava investointi keskimäärin 15 000-20 000 euroa lämpökaivoineen.

-Toimiakseen maalämpöpumppu tarvitsee sähköä. Pitkien sähkökatkosten varalta tarvitaan esimerkiksi varaava takka.

Lue lisää:  www.motiva.fiwww.sulpu.fiwww.energiateollisuus.fi