Kaukolämmön hinta alkaa olla monen taloyhtiön mielestä jo kipurajalla. Vaihtoehtona on siirtyä omaan energiantuotantoon.

Kaukolämpöä Helsingissä ja eri puolilla Suomea myyvä energiayhtiö Helen ilmoitti alkuviikosta nostavansa syyskauden energiahintaansa 29,9 % korkeammalle tasolle verrattuna viime vuoden syyskauden hintaan. 1.10.-31.12.2021 Helen laskuttaa energiasta 82,62 €/MWh.

Kaukolämmön energiahinta vaihtuu neljä kertaa vuodessa. Osa kaukolämmön hinnannoususta on tapahtunut jo alkuvuodesta ja kesäkaudella. Nousun syyksi yritys mainitsee vuoden vaihteessa tehdyn valmisteverojen korotuksen sekä poikkeuksellisen voimakkaan polttoaineiden, päästöoikeuksien ja sähkön hinnan samanaikaisen nousun.

Kaukolämmön kiinnostavuus laskee

Helenin mukaan hinnankorotus nostaa tyypillisen 84-neliöisen kerrostaloasunnon lämmityskustannuksia syyskauden ajan +15 €/kk verrattuna viime vuoden syyskauden hintatasoon, jolloin kuluttaja joutuu maksamaan lämmitysenergiasta noin 76 € kuukaudessa.

Isännöintiliitto näkee kaukolämmön hinnanaousun ajavan taloyhtiöitä yhä enemmän tuottamaan energiansa itse.

”Taloyhtiöiden kannattaa tarkastella energia-asioita entistä enemmän. Suurimmat paineet osakkaan maksaman hoitovastikkeen nousuun tulevat energiakustannusten kasvusta, jos mitään ei tehdä”, sanoo Isännöintiliiton tutkimus- ja vaikuttamisjohtaja Tuomas Viljamaa.

Tilastokeskuksen viimeisimmän tiedon mukaan vuonna 2019 jopa 77 prosenttia taloyhtiöistä lämpeni kaukolämmöllä.

Taloyhtiöillä useita mahdollisuuksia

Taloyhtiöillä on erilaisia mahdollisuuksia vastata kasvaviin energiakustannuksiin.

”Keskitettyjen ratkaisujen, kuten kaukolämmön, rinnalle on tullut yhä enemmän kiinteistötason toimenpiteitä. Näitä ovat yleisimmin maalämpö ja ilmalämpöpumput, mutta monia muitakin vaihtoehtoja on, kuten entistä tehokkaammat aurinkopaneelit”, Viljamaa sanoo.

Isännöintiliiton vuoden alussa julkaiseman Energiabarometrin mukaan taloyhtiöt eivät enää ole kiinnostuneet kaukolämmöstä pääasiallisena energianlähteenä. Peräti 30 prosenttia isännöitsijöistä arvioi, että taloyhtiö valitsee maalämmön pääasialliseksi lämmitysmuodoksi, kun lämmityslaitteita seuraavan kerran uusitaan.

”Valtaosa taloyhtiöistä tulee jatkossakin lämpenemään kaukolämmöllä, ja lämpöyhtiöt tulevat varmasti kehittämään omaa toimintaansa, jotta ne pysyvät kilpailussa mukana. Taloyhtiöissä on kuitenkin nyt tärkeää ymmärtää, että ympäristön ja kustannusten takia on oleellista selvittää omat mahdollisuudet tehdä energiatehokkuutta lisääviä toimenpiteitä.”

Lue lisää:

270 asunnon taloyhtiö irtautui kaukolämmöstä Helsingissä

Lämpöpumppujen suosio jatkuu: Nyt yleistyvät kerrostalojen maa- ja ilmalämpöpumput