Kuntakohtaiset kiinteistöverot ja muut kiinteistökustannukset nousevat kuluvana vuonna edellisvuotta maltillisemmin. Kiinteistöliiton vuodesta 2001 tekemän vertailun mukaan kaikkien tarkasteltujen 51 kaupungin ja kunnan maksut nousivat keskimäärin 1,1 prosenttia edellisvuodesta. Kymmenen suurimman kaupungin kohdalla nousua oli saman verran.

Edullisimmat kuntakohtaiset kiinteistömaksut ovat viimevuotiseen tapaan Kokkolassa, Raahessa ja Oulussa. Korkeimmat taas Vihdissä, Lappeenrannassa ja Rovaniemellä.

Kustannukset nousevat tänä vuonna eniten kiinteistösähkössä, joka kallistui keskimäärin 4,5 prosenttia vuoteen 2017 verrattuna. Sähkön siirtomaksut nousivat keskimäärin 6,7 prosenttia, ja sähkön myyntihinta 4,7 prosenttia. Sähkövero pysyi ennallaan.

Toiseksi eniten nousivat vesikustannukset, keskimäärin 1,2 prosenttia. Kaikissa muissa maksuissa keskimääräinen vuosimuutos jäi alle yhteen prosenttiin. Rakennuksen kiinteistövero pysyi keskimäärin viime vuoden tasolla.

Kalleimman ja halvimman ero 34 %

Kustannukset nousivat enimmillään runsaat neljä prosenttia. Kustannukset puolestaan laskivat enimmillään runsaan prosentin vuodesta 2017. Kaikissa tarkastelluissa kaupungeissa kiinteistöveroja ja tariffeja maksetaan Indeksitalossa keskimäärin 2,65 euroa huoneistoneliöltä kuukaudessa (2,62 vuonna 2017).

Tämä tekee 90-neliöisessä kerrostalohuoneistossa noin 2860 euroa vuodessa. Vihdissä vertailulukema on 3320 euroa, ja Kokkolassa noin 2470 euroa. Hoitokulut katetaan hoitovastikkeita keräämällä. Hoitokulut valuvat ajan myötä myös vuokrien nousupaineeksi.

Suurin Indeksitalo-kustannus, kaukolämpö, nousi paljon pääkaupunkiseudun isoissa kaupungeissa ja eräissä muissa sisämaan kaupungeissa. Useimmissa kaupungeissa kaukolämmön hinta pysyi ennallaan. Keskimääräisesti kaukolämmön hinta nousi prosentin edellisvuodesta.

Lempäälässä, Nokialla, Helsingissä ja Kangasalla maksut nousivat eniten

Seitsemässä kaupungissa tarkasteltavat kustannukset hivenen laskivat, mutta valtaosaltaan kustannukset nousivat maltillisesti. Sen sijaan kymmenessä kaupungissa nousua oli runsaat kaksi prosenttia, mikä on varsin paljon verrattuna talouden muihin hinta- ja kustannusmuutoksiin.

Kustannukset nousivat Indeksitalo-vertailuaineiston mukaan eniten Lempäälässä 4,6, Nokialla 3,5 sekä Helsingissä ja Kangasalla molemmissa 3,2 prosenttia. Kaikissa näissä kaupungeissa kaukolämpö ja sähkö kallistuivat edellisvuodesta. Lempäälässä myös vesi ja jätehuolto kallistuivat. Helsingin kuntakohtaisten maksujen nousu oli jo toista vuotta peräkkäin vertailun nopeimpia.

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset laskivat Vihdissä ja Nurmijärvellä vähintään prosentin, ja Kemissä, Jyväskylässä ja Hämeenlinnassakin runsaat puoli prosenttia. Vihdissä kustannusten lasku aiheutui rakennuksen kiinteistöveroprosentin laskusta, Nurmijärvellä sähkö- ja jätekustannusten vertailukustannusten laskusta.

Kaukolämpö kallistui eniten Helsingissä

Kaukolämmön hinta nousi varsinkin pääkaupunkiseudulla ja Keski-Uudellamaalla sekä Salossa, Lempäälässä ja Kangasalla. Eniten vuotuinen kaukolämmön vertailuhinta nousi Helsingissä, 6,7 prosenttia. Helsinki, Salo ja Kangasala olivat nousukärjessä myös vuonna 2017.

Kaukolämpö on vertailussa kalleinta Vihdissä (1,67 euroa per huoneistoneliö kuukaudessa). Sen jälkeen kalleinta lämpö on Hämeenlinnassa (1,44), Haminassa (1,41) sekä Lempäälässä, Järvenpäässä ja Tuusulassa (1,40). Halvinta kaukolämpö on vertailukaupungeissa Oulussa (0,93), Kokkolassa (0,95) ja Torniossa (0,98). Myös Vaasassa ja Seinäjoella ollaan yhden euron pinnassa vertailussa. Keskimäärin Indeksitalon kaukolämpökulu on tänä vuonna 1,24 e/m2/kk.

Hulevesimaksuja yhä useammassa kaupungissa

Vesikustannukset nousivat vertailukaupungeissa keskimäärin 1,2 prosenttia. Eniten nousi vesikustannus Lappeenrannassa, 5,9 prosenttia. Nokialla, Imatralla, Iisalmessa ja Porvoossa muutos oli noin viisi prosenttia. Hulevesimaksuja on tullut kuluvana vuonna useaan kaupunkiin. Kun vielä viime vuonna rekisteröitiin tässä vertailussa seitsemän hulevesitaksaa, tänä vuonna niitä oli jo 19 kaupungissa. Hulevesimaksujen käyttöönottoa kompensoitiin jonkin verran muita vesimaksuja laskemalla.

Kiinteistövero nousi vain Lahdessa ja Lohjalla

Kiinteistöveron muutokset ovat poikkeuksellisen vähäisiä vuonna 2018. Vertailukaupungeista ainoastaan Lahdessa ja Lohjalla veroprosentteja korotettiin merkittävästi. Savonlinna ja Vihti sen sijaan laskivat kiinteistöveroprosenttejaan. Savonlinna laski sekä yleistä että vakituisen asuinrakennuksen veroprosenttiaan.