Kaukolämpöä pystytään tuottamaan polttamattomalla ja päästöttömällä tekniikalla. Jämsässä lämpöä tuotetaan kohta ulkoilmasta.

Kaukolämpöä on Jämsään ja Jämsänkoskelle tuotettu UPM Jämsänkosken tehtaan hukkalämmöistä. Kaipolan tehtaan lopettamisen jälkeen tuli ajankohtaiseksi etsiä vaihtoehtoisia lämmöntuotantotapoja. Lämpöpumppuratkaisusta tehdyn kilpailutuksen voitti AmbiHeat, jonka Lämpöpumput ja AmbiHeat-lämpöpumppulaitokset rakennetaan Calefan Ikaalisten tehtaalla.

”Puhtaan energian puolesta puhutaan, joten lähtökohtamme ratkaisussa oli vihreä energiantuotanto. Haimme parasta koeteltua tekniikkaa ja valmista toimivaa ratkaisua”, Jämsän aluelämmön toimitusjohtaja Hannu Soikkeli alustaa AmbiHeat-lämpöpumppulaitoksen valintaa.

Lämpöä tarpeen mukaan

Calefan 500 kW AmbiHeat-lämpöpumppulaitos tuottaa 6 MWh:n verkkoon kesäaikaan 2/3 alueen lämmöntarpeesta. Modulaariset lämpöpumppulaitokset rakennetaan Ikaalisten tehtaassa valmiiksi ja toimitetaan tontille kokonaisuutena, joka kytketään paikan päällä lämmitysverkkoon. Tehtaat ja energiayhtiöt suosivat kokonaistoimituksia, sillä ne alentavat merkittävästi riskejä ja huoltokustannuksia.

Keväällä tontille on rakennettu perustuksia, vedetty sähköä ja vesiä. Sähköntuotantoa varten tulee aurinkopaneelit.

”Aletaan olla jo siinä vaiheessa, että lämpöpumppulaitoksen moduuleita voi alkaa tuoda paikalle”, Soikkeli kertoo etenemisestä.

AmbiHeat-lämpöpumppulaitoksessa lämpöä voidaan tuottaa tarpeen mukaan paljon tai vähän. Kaipolan tehtaan jatko on vielä kysymysmerkki, joten tulevaisuudessa on vielä mahdollista saada tehtaalta hukkalämpöä. Jos uuden toimijan myötä hukkalämpöä tultaisiin saamaan kaukolämmön tuotantoon, soveltuu AmbiHeat-lämpöpumppulaitos tehtävään hyvin.

”Meillä on yhtiön toiminta-alueella suuret lämmöntarpeet ja suht isot teollisuuskompleksit”, Soikkeli kertoo.

Kaukolämpöä voidaan tuottaa ulkoilmasta sekä vesistöjen ja maaperän lämmöstä

AmbiHeat-lämpöpumppulaitoksia on kahdeksaa eri vakiokokoa tehoalueilla 360 kW – 10 MW. Laitokset voivat ulkoilman ohella hyödyntää lämmönlähteinä vesistöjen ja maaperän lämpöä, tuotannon ylijäämälämpöjä sekä aurinkoa. Laitoksilla pystytään tuottamaan myös jäähdytystä.

”On todella positiivista, että lämpöyhtiöt alkavat nähdä, että kauko- tai aluelämpöverkkoon lämpöä voidaan tuottaa myös polttamattomalla tekniikalla, päästöttömästi”, Calefan Katri Parovuori kiittelee.

Lue lisää:

Kaukolämmön hinnannousu ajaa taloyhtiöitä omaan energiantuotantoon