Asuntomessut ja Helsingin kaupunki järjestävät syksyllä 2018 kaupunkiasumista esittelevän tapahtuman Jätkäsaaressa. Elämisen polut -tapahtuman tavoitteena on saada ihmiset tutustumaan uuteen asuinalueeseen ja saada aikaan keskustelua asumisesta.

Osuuskunta Suomen Asuntomessut ja Helsingin kaupunki tekevät yhteistyötä asumisen parissa, ja esittelevät uusia kaupunkiasumisen ratkaisuja ja palveluita. Elämisen polut -tapahtuma pidetään syyskuussa Jätkäsaaressa. Tavoitteena on saada ihmiset tutustumaan uuteen asuinalueeseen, yhdistää erilaisia toimijoita ja saada keskustelua aikaan.

”Suomalaiset ja tanskalaiset ovat asumiseensa tyytyväisimpiä kansakuntia Euroopassa. Rinnalle yltää Japani, mutta esimerkiksi Ruotsi ja Saksa jäävät asumistyytyväisyydessä selvästi meitä jälkeen. Haluamme nostaa esiin suomalaisen rakentamisen korkeaa laatua ja elinympäristön viihtyisyyttä”, Asuntomessujen toimitusjohtaja Harri Tuomaala kertoo.

Elämisen polut esittelee hyvää kaupunkiasumista monipuolisesti Helsingin Jätkäsaaressa. Mukana on kaupungin ja Asuntomessujen lisäksi paikalliset asukkaat, yritykset ja yhteisöt. Tapahtuma on uudenlainen ja tuo yhden vaihtoehdon lisää tutustua asumiseen tulevan kesän Porin Asuntomessujen lisäksi.

Jätkäsaarelaiset mukana

Tapahtuma järjestetään Jätkäsaaressa, mihin valmistuu iso osa Helsingin tämän hetken uusista asunnoista. Parin vuoden sisällä eli vuoteen 2020 mennessä Jätkäsaaressa tulee asumaan yhteensä 20 000 asukasta, kun tällä hetkellä asukkaita on 6000. Jätkäsaaren asukkaat ovat ideoineet ja järjestävät syksyn kaupunkiasumisen tapahtumaa.

Sirkka-Liisa Korkala ja Pirjo Huvila ovat asuneet neljä vuotta Jätkäsaaressa Helsingin Malta –nimisessä yhteisöllisessä kerrostalossa. He innostuivat tapahtumasta ja kertovat mielellään omista asumiskokemuksistaan muille. Yleensä asunnot tehdään tuntemattomille käyttäjille, mutta ryhmärakennuttamisessa talon ja asunnon suunnittelevat rakentaja ja käyttäjät yhdessä.

”Ensimmäiset ajatukset syksyllä järjestettävästä kaupunkitapahtumasta pysäytti. Täällähän on vielä keskeneräistä, kun joka puolella rakennetaan. Mutta toisaalta osahan on jo valmista ja on kiva saada lisää tapahtumia Jätkäsaareen ja kertoa alueesta muille ihmisille”, Sirkka-Liisa Korkala sanoo.

Helsingin Malta -kerrostalossa on paljon yhteistiloja, sadan henkilön ruokasali, kolme saunaa ylimmässä kerroksessa, takkahuone, kattoterassit ja viherhuone sekä harrastustiloja. Talossa on järjestetty jo aiemmin esimerkiksi kotikonsertteja, joogaa, kirjallisuus- ja elokuvailtoja.

Asuntomessut ja kaupunkitapahtumia

Elämisen polut –nostaa asumisen monia ja uusia puolia esiin. Suomen Asuntomessut on järjestänyt vuosikausia eri puolella valtakuntaa asuntomessuja. Nyt osuuskunta tuo tarjolle myös kaupunkiasumista ja lyhytkestoisen tapahtuman. Jätkäsaaren tapahtuma keskittyy kaupunkiasumiseen ja rakenteilla olevaan alueeseen.

”Meiltä kysytään usein mitä hyvä asuminen on. Se voi olla parhaimmillaan luonteva osa elämistä ja siihen kuuluu muutakin kuin pelkkä asunto. Ihminen käy töissä, harrasta, opiskelee, leikkii ja käy vaikka kaupassa. Jokainen määrittelee hyvän asumisen itse, mutta oman elämisen polut kannattaa sovittaa hyvin yhteen asumisen kanssa”, Asuntomessujen johtaja Heikki Vuorenpää määrittelee.

Kaupunkiasumisen maksuton tapahtuma Elämisen polut järjestetään Helsingin Jätkäsaaressa 1.9.-9.9.2018.

Asuntomessut pidetään Porissa 6.7.-5.8.2018. TM Rakennusmaailma on Osuuskunta Suomen Asuntomessujen virallinen yhteistyökumppani ja julkaisee kaikki messukohteet esittelevän taloluettelon heinäkuun numerossaan (ilm. 27.6.)