Suomen isoimpien kaupunkien keskustojen on jo jonkin aikaa odotettu tyhjentyvän asukkaista. Näin ei ole kuitenkaan vielä käynyt.

Muuttoliike ulos kaupunkien keskustoista on ollut yksi korona-ajan puheenaiheista. Oikotien omistusasuntohaussa näkyi loppuvuodesta 2021 merkkejä siitä, miten esimerkiksi helsinkiläisten kiinnostus ydinkeskustan asuntoihin väheni loppuvuodesta 2021. Omistusasuntohaussa Helsingin perinteisesti suosituista kaupunginosista Punavuori ei mahdu omistusasuntojen hakutilastossa viime vuoden kärkikymmenikköön ja Kallio nousi sinne vasta viimeisellä vuosineljänneksellä.

Kaikki eivät kuitenkaan halua pois kaupunkien ydiskeskustasta. Oikotien Helsinkiä koskevassa omistusasuntohakutilastossa vain kolme halutuinta aluetta sijaitsevat kantakaupungin ulkopuolella. Lauttasaari on tällä hetkellä selkeästi Helsingin trendikkäin alue. Kulosaari taas kasvatti suosiotaan viime vuoden lopussa.

Kaupunkien välillä eroja

Tampere on maan sisäisen muuttovoiton ylivoimainen ykkönen, mutta siellä vetovoima jakautuu lavealle. Tampereelle muutetaan tällä hetkellä paljon muista isoista kaupungeista, kuten Jyväskylästä, Oulusta, Lahdesta ja pääkaupunkiseudulta. Sen sijaa kehyskuntiin Tampereen muuttovirta on miinusmerkkistä.

Oikotieltä etsittiin tamperelaista omistusasuntoa viime vuonna 30 prosenttia useammin kuin vuonna 2020.

Ydinkeskustan ulkopuoliset alueet korostuvat Tampereella enemmän kuin muissa isoimmissa kaupungeissa. Tampere keräsi viime vuonnakin paikkakunnista ylivoimaisesti eniten maan sisäistä muuttovoittoa, mutta kaupungin vetovoimaisimmat osat ovat ydinkeskustan ulkopuolella.

Tampereen suosituin kaupunginosa on Pyynikinrinne, joka kuulu osittain osaksi keskustaa. Loka–joulukuussa muut suosituimmat kaupunginosat olivat Oikotie Asuntojen omistusasuntohakupalvelussa Pyynikki, Tahmela, Kyttälä, Hervanta, Järvensivu, Kaleva, Härmälä ja Vuores. Suurin nousija oli Tasanne. Se hyppäsi miltei tyhjästä toiseksi kiinnostavimmaksi omistusasuntoalueeksi.

Suomen toiseksi suurimmassa kaupungissa Espoossa suurin kiinnostus tiivistyy Tapiolaan, Matinkylään, Leppävaaraan ja Olariin. Vantaalla suurimmassa suosiossa ovat Tikkurila, Kivistö ja Myyrmäki.

Turussa ja Oulussa halutaan asua edelleen keskustassa. Turun viime vuoden vetovoimaisimpien kaupunginosien neljän kärki on keskustasta. Oulun vetovoimaisin kaupunginosa on Tuira, joka sijaitsee keskustan vieressä.