Kaupungistuminen kiihtyy. Kaupungit houkuttelevat asukkaita työ- ja opiskelupaikoilla, mutta yhä selkeämmin myös kaupunkimaisella elämällä, arvioi YIT:n asumisen kehitysjohtaja Marko Oinas. Kaupungistumisen ohella hän pitää merkittävänä ilmiönä perhekuntien kutistumista. Jo yli miljoona suomalaista asuu yksin.

”Kaupungeissa tarvitaan siis paljon kohtuuhintaisia asuntoja, mutta toisaalta on muistettava koko skaala, koska kotiin kohdistuu aina hyvin erityyppisiä intohimoja. Yhdelle koti on varikko, toinen etsii unelmiensa arvoasuntoa.”

Sijainnilla entistä enemmän merkitystä

Oli kotina sitten varikko tai unelma-asunto, sen sijainnilla on Oinaan mukaan entistä enemmän merkitystä. Hän ei viittaa vain kaupunginosaan, vaan jopa sijaintiin kotikorttelissa ja kulkuun kotikadulla.

”Asuminen alkaa ihan siitä, miten asukas kokee alueella yhteenkuuluvuutta ja sitä kautta myös turvallisuutta. Esimerkiksi kohtaamisiin vaikuttaa jopa se, kuljetaanko taloon suoraan kadulta tai yhteisen pihan kautta”, Oinas sanoo. Hän uskoo, että yhteisöllisyyden arvostus nousee lähivuosina entisestään.

Helsingin yliopiston kuluttajatutkimuskeskuksen tutkija Päivi Timonen luokittelee yhteisöllisyyden osaksi toista ajankohtaista käsitettä, jakamistaloutta. Hän havainnollistaa kehitystä keittiöllä, josta on tullut kodissa yhteistä oleskelutilaa, ja saunalla, jota ei välttämättä haluta enää omaan asuntoon.

”Nyt voidaan vaihtaa oma sauna julkiseen, mutta sen on oltava huomattavasti hienompi kuin se, minkä voisi muuten saada. Jakamisen pitää tuottaa lisäarvoa”, Timonen selittää.

Tilan tarpeen muutos ei tarkoita muuttoa

Ajan henkeä on sekin, että kotikortteliinsa ja kotiinsa kiintyneen asukkaan ei tarvitse muuttaa, vaikka tilan tarve muuttuisi. Oinas pitää hyvänä esimerkkinä YIT:n suosittuja, muuntojoustavia Smartti-asuntoja, joissa väliseininä toimivat siirrettävät kalusteet.

”Aiempaa pienempi asunto riittää, jos se toimii hyvin. On tärkeää, että mietimme jo suunnitteluvaiheessa, missä esimerkiksi pienessä asunnossa kuivataan pyykit”, Oinas toteaa.

Muuntojoustavuus ja toiminnallisuus näkyvät myös asuntojen ulkopuolella. Timonen pitää ekologisen ja taloudellisen kestävyyden merkkinä sitä, että julkisia tiloja, kuten kauppakeskuksia, uudistetaan jatkuvasti, jotta ne pysyisivät kiinnostavina. Samasta kertoo julkisten tilojen yhteiskäyttö.

”Sillä voi olla suuri vaikutus asukkaan viihtymiseen, että alueen koulussa tai kirjastossa on elämää iltaisinkin”, Oinas sanoo.

Ranta-Tampellan fiksut kodit varattiin ennätysajassa

Hyvä sijainti ja moderni suunnittelu olivat Ranta-Tampellan uusien kohteiden valtteja. Uudet asunnot varattiinkin ennätysajassa.

Sijainti voisi olla tuskin houkuttelevampi. Näsijärven rannalle on syntymässä 3 500 asukkaan asuinalue, jonka ensimmäiset kohteet YIT on tuonut markkinoille. Näsinkeulan asunnoista avautuu näkymät järvelle, ja Kanavanvahti nousee aluetta halkovan kanavan varrelle. Molemmista kävelee hetkessä Tampereen ydinkeskustaan.