Ilmalämpöpumppu on kesällä sisäilman tehokas viilentäjä ja hyvä lämmönlähde talvella. Oikealla käytöllä huolehdit, että ilmalämpöpumppu toimii energiatehokkaasti.

Helteellä ilmalämpöpumppu tuo kaivattua viilennystä kodin tai kesämökin sisätilaan. Ilmalämpöpumpun toimii jäähdytyslaitteena päinvastaisesti kuin lämmityslaite. Sisäyksikön kennossa höyrystyvä kylmäaine sitoo lämpöenergiaa huoneilmasta. Sisäyksikön puhallin kierrättää jäähtyneen kennon lävitse sisäilmaa, mikä tuottaa sisätiloihin viileää puhallusilmaa. Sisäyksikön höyrystyneeseen kylmäaineeseen sitoutunut lämpöenergia siirtyy ulkoyksikköön, jossa kylmäaine tiivistetään nesteeksi. Nesteen lämpöenergia luovutetaan ulkoyksikön puhaltimen avulla ulkoilmaan.

Käytä laitetta jäähdytykseen kuitenkin vain todellisen tarpeen mukaan. Älä laita ilmalämpöpumppua päälle viilentämään sisäilmaan ennalta, vaan käynnistä se vasta kun rakennuksessa oleskellaan. Tehokas ilmalämpöpumppu viilentää sisäilmaa jo muutaman minuutin sisällä käynnistämsestä. Samalla huoneilmasta poistuu kosteutta, jolloin sisäilma on miellyttävämmän tuntuista.

Kun huoneeseen tarvitaan jäähdystä, maksimoi ilmalämpöpumpun energiatehokas toiminto estämällä auringon pääsyn huoneeseen. Syulje siis verhot ja sälekaihtimet. Älä myöskään päästä viileää harkoille, vaan pidä ikkunat, ovet ja muut luukut suljettuina.

Muista myös nämä

• Älä peitä ilmalämpöpumpun sisä- tai ulkoyksikön ilma-aukkoja.
• Pidä suodattimet puhtaina. Likaantuneet suodattimet laskevat laitteen suorituskykyä. Sisäyksikön karkeasuodatin tulee imuroida 1–2 kertaa kuukaudessa ja vaihtaa valmistajan ohjeiden mukaisesti. Myös ulkoyksikön puhtaudesta täytyy huolehtia säännöllisesti.
• Älä käytä ilmalämpöpumppua kovilla pakkasilla. Lämpöpumpun lämpökerroin laskee nopeasti ulkolämpötilan laskiessa, ja laitteen mukaan noin -25 °C:tta kylmemmässä lämpöpumppu ei enää tuota säästöä.
• Sijoita TV ja muut viihdelaitteet vähintään metrin etäisyydelle pumpusta ja kaukosäätimestä. Kaukosäätimen toiminta saattaa häiriintyä elektronisesti ohjatusta loisteputkesta.
• Käytä kaukosäätimen lämpötilamittausta, jos sisäyksikkö on kaukana oleskelualueelta. Sijoita kaukosäädin niin, että se mittaa luotettavasti huonelämpötilaa. Älä pidä säädintä lehtikasan alla tai lämmönlähteiden läheisyydessä.
• Lämpöpumpun asennuksen yhteydessä kannattaa käydä jälleenmyyjän tai muun asiantuntijan kanssa läpi koko talon lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmä ja säätää se energiaa säästäväksi kokonaisuudeksi.

Lisätietoa www.sulpu.fi, www.motiva.fi

Lue lisää:

Ilmalämpöpumpun voi asentaa myös kerrostaloon

TM Vertailu: Viisi uutta 9-sarjalaista ilmalämpöpumppua