Kodinkoneita kannattaa käyttää oikein ja huoltaa, silloin niiden käyttöikä pitenee ja korjaustarve vähenee.

Yli 30 vuotta työssään ja myös alan yhdistystoiminnassa aikoinaan toiminut salolaisen Huolto Järvi Oy:n kodinkoneasennuksista ja huolloista vastaava työnjohtaja Tapio Järvi on kokenut alan voimakkaan muutoksen. Kuutisen vuotta sitten yrityksen kodinkonehuolloista vastasi neljä miestä, nyt riittää kaksi. Takuun jälkeiset työmäärät ovat vähentyneet rajusti, takuukorjauksien määrissä on myös pudotusta.

”Nykyään pienlaitteista huolletaan vain suurimpien valmistajien kalliin hintatason mikroaaltouunit, imurit ja kahvinkeittimet.  Vaihtoon voi mennä myös sellaisia laitteita, joissa ei ole mikään vialla. Kyseessä voi olla ominaisuus, käyttövirhe tai jokin muu pieni häiriö, joka olisi helpostikin korjattavissa.”

Käytä oikein

Käyttötapa vaikuttaa kodinkoneen ikään. Järven mukaan varsinkin tiskikoneissa korostuu omatoimihuollon puute, koneiden sihdit ovat usein tukossa. Automaattikahvinkeittimet menevät myös tukkoon jauhettavien kahvipapujen rasvoista, jos niitä ei puhdisteta käyttöohjeen mukaisesti.

”Pussittomien pölynimureiden suodattimien puhdistus tahtoo unohtua. Ihmiset eivät ehkä miellä, että ei se pöly olemattomuuteen poistoilmasta katoa. Imurissa on useita suodattimia, joita on pestävä ja vaihdettava. Puhdistettavia suodattimia on myös kuivausrummuissa ja lämpöpumpuissa”, Järvi opastaa.

Vanhan koneen korjaus voi olla vaikeaa tai se tulee kohtuuttoman kalliiksi verrattuna uuden koneen ostamiseen. Kotivakuutuksesta saattaa olla hyötyä, mutta omavastuun suuruus tai laitteen ikä vaikuttavat asiaan.

”Jos kotitalousvähennykseen saisi sisältyä korjaustoimintaa, kenties entistä useampi korjauttaisi laitteitaan ja jätevuoret saataisiin kuriin. Karkeasti arvioituna viiden vuoden ikäistä halvinta kodinkonetta ei luultavasti korjauteta, keskihintainen sen sijaan kannattaa luultavasti korjauttaa. Ennen päätöstä kannattaa soittaa korjaajalle ja pyytää arvio korjauksesta”, Järvi sanoo.

Koneelle ei voi määritellä absoluuttista käyttöikää. Yhdessä kodissa pesukone pyörii pari kertaa päivässä, toisessa kerran viikossa. Kestävyys riippuu siitä, huoltaako ja käyttääkö ostaja konetta oikein.

Kuluttaja voi palauttaa sähkö- ja elektroniikkalaiteromut valtakunnalliseen SER-keräyspisteverkostoon. Palautus on aina maksutonta. Tarkista lähin vastaanottopiste: www.kierratys.info.

Lue lisää:

Hajut pois pesukoneesta ja uuni puhtaaksi: Näin huolehdit kodinkoneista

Pidä pesukone kunnossa ja puhdista ainakin nukkasihti