Astianpesukoneen käyttäminen vie monessa kodissa paljon aikaa, joten moni turvautuu käyttämään pikaohjelmia. Tablettimuotoiset tiskiaineet eivät kuitenkaan välttämättä toimi hyvin lyhytohjelmilla.  

Konetiskiaineiden valikoima on valtaisa ja vaihtoehtoja löytyy tableteista jauheisiin ja geelimäisiin pesuaineisiin. Helppokäyttöiset tablettimuotoon pakatut pesuaineet ovat suosituimpia, mutta tiskikoneen lyhytohjelmilla ne eivät ole aivan ongelmattomia.

Astianpesukone pyörii monessa taloudessa lähes päivittäin, ja usein pesuohjelmaksi valikoituu kiireen takia nopea lyhytohjelma, kun konetta ei mielellään jätetä käymään yksinään. Toimivatko ruokakaupasta hankitut tablettimuotoiset tiskiaineet lyhytohjelmilla kaikki yhtä hyvin, ja sijoitetaanko tiskitabletti lokerikkoon tai kenties sittenkin koneen pohjalle?

Valitse astianpesukoneen huuhtelutapa

TM Rakennusmaailma testasi astianpesukoneen konetiskiainetabletteja. Saimme kerättyä tablettitestiä varten joukon yleisimpiä ruokakaupan hyllyiltä löytyviä all-in-one-monitoimitabletteja. Lähes kaikissa testin tableteissa on vesiliukoinen kääre, jota ei tarvitse poistaa.

Jos on tottunut pudottamaan monitoimitabletin koneen pohjalle ja valittuna on soveltuva lyhytohjelma, tabletti liukenee luultavasti niin kuin sen on suunniteltu tapahtuvan. Esihuuhtelun sisältävää ohjelmaa ei kannata silloin käyttää, sillä suurin osa pesuaineista huuhtoutuisi viemäriin jo viileän huuhteluveden mukana.

Esihuuhtelua käytettäessä tabletti on laitettava pesuainelokerikkoon, joka aukeaa vasta varsinaisen pesun aikana. Suoraan astianpesukoneen pohjalle tehtävä annostelu sopii siis vain lyhyille ohjelmille.

Pesuohjelman lämpötila ratkaisee

Tiskikonetablettien liukenevuus nopeutuu lämpötilan noustessa. Pesuainevalmistajien suositus useimpien tablettien parhaaksi käyttölämpötilaksi on vähintään 50 °C. Pesuohjelmaksi suositellaan koneen automaattiohjelmaa.

Automaattiohjelmat seuraavat parhaiten astioiden likaisuusastetta, ja ne vastaavat sekä kestoltaan että pesuveden lämpötilaltaan parhaiten monitoimitabletteihin suunniteltuja pesuominaisuuksia. Kuumassa tehopesussa esimerkiksi suurin osa huuhtelukirkasteen ainesosista kuluu jo pesuvaiheessa.

Tiskikoneiden toiminnoissa ja pesuohjelmissa on huomattavia eroja. Ohjelmien pesulämpötilat vaihtelevat 40–75 °C välillä. Korkeimpia lämpötiloja käyttävät pitkäkestoiset teho-ohjelmat, joissa ohjelma sisältää usein myös esihuuhtelun ennen varsinaista pesua.

Automaattiohjelma käyttää hyväkseen koneen antureita ja määrittää veden sameusasteen perusteella pesuohjelmalle kestoajan ja pesulämpötilan. Käytännössä pesulämpötilat liikkuvat 50–65 °C välillä. Hyvin rasvainen lika sameuttaa vettä ja nostaa pesuveden lämpötilaa. Automaattiohjelma voi sisältää koneesta riippuen myös esihuuhtelun.

Pikaohjelman ja pitkään kestävän säästö/eko-ohjelman lisäksi tiskikoneessa on usein ainakin yksi lyhytohjelma, jonka kohdalla esiintyy eniten mallikohtaisia vaihteluja. Karkeasti voi sanoa, että mitä vanhempi kone, sitä matalampia lämpötiloja ja pidempiä pesuaikoja koneessa käytetään. Uudemmat koneet osaavat pihistää pesuajassa ja nostavat suosiolla pesuveden lämpötilaa. Pesuvesi lämpiää vanhemmissa koneissa 40–50 °C ja uusimmissa 45–60 °C.

Monipuoliset ja tasaväkiset tabletit
Lämpötila tehostaa pesuaineen toimintaa ja jouduttaa liukenevuutta sekä rasvalian sulamista. Samalla kohonnut lämpötila valitettavasti tuhoaa entsyymejä ja vaikeuttaa proteiinien poistoa. Lisää aikaa tarvitaan pesuaineliuoksen tunkeutumiseen lian sekaan, lian turpoamiseen ja rasvalian emulgointiin. Mitä pienemmiksi partikkeleiksi lika pesun aikana hajoaa, sitä varmemmin se pysyy pesuliuoksessa.

Tarkastelimme testin aikana pesuveden pH:n muutosta suhteessa aineiden liukoisuuteen. Konetiskitablettien liukoisuusnopeus vaihteli melkoisesti ja lämpötilalla oli siihen merkittävä osuus. Useimmat tiskitabletit valmistetaan kestämään koko pesun ajan ja vapauttamaan tietyissä pesuvaiheissa sopivimmat ainesosat.

Lue lisää:

Käytätkö astianpesukonetta väärin?