Luulisi, että astianpesukoneen käyttö olisi simppeli ja selvä asia, mutta yllättäen näin ei ole. Moni käyttää astianpesukonettaan väärin, ja astianpesukoneiden tuottamat hyödyt ”huuhtoutuvat viemäriin”.

Moni huuhtelee astiat ennen astianpesukoneeseen laittamista. Näin ei kuitenkaan kannata tehdä. Likaisten astioiden ja ruokailuvälineiden huuhtelu ennen astianpesukoneeseen laittoa on huono tapa, joka vaikuttaa veden tuhlauksen lisäksi astianpesukoneen toimintaan.

”Astioita ei kannata huuhdella ennen niiden laittamista astianpesukoneeseen. Tottakai astiaan tiukasti kiinnittyneet jäljet on hyvä raaputtaa pois, mutta muuten tämän päivän astianpesukoneet pesevät kaiken muun puhtaaksi. Astianpesukonehan tarvitsee tietyn määrän orgaanista likaa, jotta pesuaineella on jotakin, johon kiinnittyä”, sanoo kodinkonevalmistaja Gramin tuotepäällikkö Jacob Ingerslev.

Pese täysiä koneellisia, säästät energiaa

Kun astianpesukoneen täyttää mahdollisimman täyteen kutakin pesukertaa varten, säästää se tutkimusten mukaan kymmenen prosenttia lämmön ja veden kulutuksesta. Optimaalisen veden ja energian käytön tarjoava ja oikein käytetty astianpesukone säästää ajan ja rahan lisäksi myös ympäristöä.

Tutkimusten mukaan astiapesukoneen tehokas ja mahdollisimman täysi täyttö voi säästää keskimäärin joka kymmenennen pesun eli kymmenen prosenttia lämmön ja veden kulutuksessa.

”Jos jokainen kotitalous jättää väliin joka kymmenennen pesun täyttämällä astianpesukoneen tehokkaasti täyteen, se merkitsee merkittävää energian ja veden säästöä niin käyttäjälle kuin yhteiskunnalle”, toteaa Jacob Ingerslev.

Myös pesuohjelman valinta aiheuttaa monille hankaluuksia. Yleinen väärinkäsitys on, että nopea ohjelma käyttää vähemmän vettä ja energiaa, koska pesuaika lyhenee. Nopeita pesuohjelmia kannattaa käyttää vain silloin, kun on todellinen kiire. Lyhyet pesuohjelmat tarvitsevat enemmän vettä ja energiaa veden lämmittämiseen korkeampaan lämpötilaan.