Pesukoneen pesuohjelmissa on eroja. Pesutulokseen vaikuttavat aika, lämpötila, mekaniikka ja kemia – eli pesuaine.

Pesuohjelmat eroavat toisistaan pesurummun pyörimisnopeuden, veden määrän, pesuajan, huuhteluiden määrän ja linkousnopeuksien avulla. Noudata aina vaatteen ohjeissa ilmoitettua pesulämpötilaa ja erittele valkoiset ja värilliset vaatteet eri pesukertoihin.

Puuvilla- ja kirjopesu

Puuvilla- ja kirjopesussa pesuvettä on yleensä vähän ja mekaaninen käsittely suurinta. Lämpötila ja linkous määräytyvät pestävän tekstiilin mukaan. Korkea pesulämpötila ja voimakas linkous ovat mahdollisia.

Hienopesu

Hienopesuohjelmassa mekaaninen käsittely on kevyttä ja käytetty vesimäärä runsasta. Kerralla pestään vain puoli koneellista ja pesuveden lämpötila on rajattu 40 °C:een. Huuhtelukertoja on usein kolme kappaletta ja linkouksen kierrosluku on rajattu normaalia hitaammaksi.

Siliävät/Synteettiset

Siliävien tai synteettisten tekstiilien pesuohjelman mekaaninen käsittely on hieno- ja puuvillapesun väliltä. Lämpötilaskaala on laajempi kuin hienopesulla, mutta pyykin täyttömäärä, veden käyttö ja linkousnopeus ovat samaa luokkaa.

Villa

Konepestävän villaohjelman täyttömäärä on pieni ja mekaaninen käsittely vähäistä. Usein rumpu ei pyörähdä ympäri, vaan keinuu edestakaisin. Vettä käytetään runsaasti ja pesuveden lämpötila on tarkoin rajattu 30 °C tai 40 °C:een.

Pikapesu

Pika- ja erittäin lyhyet ohjelmat kestävät lyhimmillään 15 minuuttia. Tällöin varsinaiseksi pesuajaksi jää vain 5 minuuttia. Lämpötila rajataan usein 40 °C:een ja vettä käytetään runsaasti. Sähkönkulutus jää vähäiseksi.

Lisäksi pesukoneet voivat sisältää lukuisia erikoisohjelmia, jotka esimerkiksi lisäävät automaattisesti useampia huuhteluja vauvanvaatteille tai lisäävät vesimäärää ja rajoittavat linkousta urheiluvaatteita pestäessä. Uusin erikoisohjelma on erillinen tekstiilien raikastus, joka laitteesta riippuen saadaan aikaiseksi höyryllä tai ilmalla.

Lue lisää: TM Vertailussa kuivaavat pesukoneet

Paljonko painaa?

Pesukoneiden ohjelmissa ilmoitetaan eri ohjelmille soveltuva suurin täyttömäärä kilogrammoina. Määrä tarkoittaa kuivaa pyykkiä. Ohessa on Työtehoseuran (TTS) laatima viitteellinen painotaulukko. Tekstiilien painoissa voi olla kuitenkin suuria vaihteluja materiaalien paksuuden ja kuluneisuuden mukaan.

Pussilakana 800–1000 g
Aluslakana 500–700 g
Tyynyliina 100–150 g
Froteepyyhe (50 x 70 cm) 100–150 g
Froteinen kylpypyyhe (70 x 140 cm) 400–500 g
Miesten paita 175–250 g
Aikuisten t-paita 100 g
Naisten farkut noin 600–700 g
Miesten farkut noin 800–900 g