Käyttövesiputket kuljettavat vettä, jota käytämme juomiseen, ruoanlaittoon ja peseytymiseen. Sekä viemäri- että käyttövesiputkien tekninen käyttöikä on noin 30–50 vuotta. Kun vesiputket ikääntyvät, vuotoriski niissä kasvaa ja veden laatu heikkenee.

Sekä viemäri- että käyttövesiputkien tekninen käyttöikä on noin 30–50 vuotta. Putkista liukenevat epäpuhtaudet voivat aiheuttaa tukoksia hanoihin, wc-istuimiin ja lämmönvaihtimiin. Usein huoltomiehen tihentyvät käynnit toimivat vihjeenä siitä, että taloyhtiössä olisi putkiremontin aika.

Toinen haaste käyttöveden hygienialle ovat kerrostaloissa tyhjillään olevat asunnot, joiden putkiin vesi jää seisomaan. Seisova vesi mahdollistaa bakteerien kasvun putkistossa.

Jos viemäriputkien kunto mietityttää, ne voidaan kuvata kunnon selvittämiseksi. Sen sijaan käyttövesiputket ovat kooltaan niin pieniä, että kuvaus ei yleensä ole mahdollista. Ensimmäisiä hälytysmerkkejä huonokuntoisista vesiputkista ovat yleensä vuodot, veden maun muuttuminen sekä epäpuhtauksien aiheuttamat tukokset hanoissa, wc-istuimissa ja lämmönvaihtimissa, jotka lämmittävät talon käyttöveden.

Kupariputkista irtoaa patinaa

Tällä hetkellä putkiremontteja tehdään eniten 1970-luvulla rakennettuihin taloihin. Suurin osa Suomen rakennuskannasta on peräisin 70-luvulla, ja  käyttövesiputkisto on tehty kupariputkista. Niiden sisään alkaa iän myötä kertyä vihreää patinaa, jota voi irrota veden sekaan.

”Kun putkiremonttia suunnitellaan, on tärkeää muistaa myös käyttövesiputkien vaihtaminen. Ne kulkevat pääosin samoissa kuiluissa viemäriputkien kanssa. Vaihto hoituu samalla kertaa, kun rakenteita avataan. Jos viemäriputket päätetään sukittaa, täytyy muistaa, että käyttövesiputket pitää ehkä kuitenkin vaihtaa. Muuten niiden vuotoriski kasvaa”, muistuttaa Geberitin tuotepäällikkö Tapio Aaltonen.

Käyttövesiputkien tekninen käyttöikä on suunnilleen sama kuin viemäriputkilla. Todelliseen käyttöikään vaikuttaa moni asia, muun muassa putkien materiaali, asennustapa, tehdyt huollot ja veden laatu, joka vaihtelee ympäri Suomea.

Vesiputkien kestävyyteen vaikuttaa myös asennustapa. Perinteisesti kupariputkia asennetaan juottamalla, jolloin liitoksista ei välttämättä tule tasalaatuisia. Nykyisin käyttövesiputkien asennukset tehdään kylmätyöstönä puristusliitostekniikalla, joka ei muuta putkien rakennetta.

Lue lisää:

Jätevesiviemärien kuvaus näyttää viemäreissä piilevät ongelmat

Putkiremontin vaihtoehtona viemäristön korjaus ja huolto huoltosopimuksella