Keittiö jossa punaiset keittiönkaapit, erillinen saareke ja tilaa viidelle

Kotikeittiö viidelle

On normaalia, että uudessa asunnossa, oli se sitten kerros-, rivi- tai pakettipientalo, on valmis keittiö. Rakennusvaiheessa asunnon ostajilla on tavallisesti mahdollisuus vaikuttaa lähinnä vain kalusteiden oviin ja mahdollisesti kodinkoneiden ulkonäköön.

Keittiö on ”ajanmukainen suomalainen peruskeittiö”, joka toimii kohtalaisen hyvin. Se ei ole kenenkään keittiö ennen kuin verhot, jääkaapin ovimagneetit ja hyllylokerikot tekevät siitä ”meidän keittiömme”. Perheen oman keittiön siitä saa vain osallistumalla suunnitteluun alusta alkaen.

Suunnitelman voi tehdä itse ja neuvotella mm. budjetista talon rakennuttajan kanssa. Toinen mahdollisuus on käyttää keittiökalusteiden myyjien suunnitteluapua.

Kuinka tämä toimii? Siitä otimme selvää keittiösuunnitteluvertailun avulla.

Esimerkkiperheemme, johon kuuluvat 68-vuotias mummi, työssä käyvät äiti ja isä sekä eskaria käyvä kuuden vanha Veikko sekä mummin päivähoitama vuoden ikäinen Sisko, suunnittelee omakotitalon rakentamista. Sähkö- ja LVI-suunnitelmia varten tarvitaan jo tässä vaiheessa keittiösuunnitelma.

Perhe päätyi lopulta neljään firmaan: tanskalainen HTH-keittiöt, Orizzonte, joka tuo maahan italialaisen Snaideron valmistamia keittiökalusteita, sekä kotimaiset Puustelli ja Topi-kaluste.

Keittiökalustetoimittajilta pyydettiin myös tarjous suunnitelmaan sisältyvistä keittiökoneista. Suunnitelman pohjana toimivat keittiön pohjapiirustus ja tiedot siitä, että taloon tulee keskuspölynimuri. Liesituulettimeksi halutaan omalla moottorilla varustettu, ulospuhaltava tuuletin ja siivouskomerolle on tilaa eteisessä. Tuloksia arvosteli porukka, joiden joukosta löytyy suurin piirtein esimerkkiperheemme. Siihen kuuluvat myös ammattikokki ja Tekniikan Maailman asiantuntemus kodinkoneista ja valaistuksesta.

Jokainen keittiö on tällä kertaa voittaja. Mummin mielestä paras keittiö on Topi. Äiti oli kerralla myyty mustavalkoiselle, avaralle ja selkeälle  HTH-keittiölle. Isän mielestä Puustelli oli ylivoimainen. Orizzonten keittiöstä Mummi ei tykännyt. Äiti ja isä taas unelmoivat, että kunhan on rahaa ja rakennetaan seuraava talo, tiedetään, mistä keittiö silloin hankitaan.

Lue vertailusta tarkemmin TM Rakennusmaailman numerosta 4/09.