Usein keittiön ongelmat juontavat siitä, etteivät tilojen luomat mahdollisuudet vastaa tarpeita. On esimerkiksi tyydytty pakettiratkaisuun, joka on keskimääräisesti hyvä kaikille. Aidosti toimivan keittiön toteutuksessa tilojen käyttäjää tulee kuulla heti alusta lähtien.

Keittiön suunnittelussa asiakkaalla on omat velvollisuutensa. Talon tulevan asukkaan tarpeet eivät tule kuulluiksi, ellei niitä lausuta ääneen. Ajatus, ettei ammattilaisten seurassa voi tai kehtaa kertoa omista näkemyksistään, on yksinkertaisesti väärä.

Keittiön pääakseli muodostuu keittotasosta ja vesipisteestä. Näiden tulee sijaita riittävän lähellä toisiaan, mieluiten samalla seinällä. Välissä on tosin oltava riittävästi tilaa keittiön käytetyimmälle työtasolle. Vapaata pöytätilaa keittotason ja vesipisteen välissä on oltava vähintään 400 millimetriä, mieluiten ainakin metri.

Erillislaitteiden ansiosta uuni ei enää välttämättä sijaitse keittotason alla. Tämä antaa vapauksia uunin parempaan sijoitteluun. Noin 900 millimetriä lattiatasosta luo hyvän työkorkeuden sekä tavanomaiselle että mikroaaltouunille.

Astianpesukoneet ovat yleistyneet, ja syystäkin. Kunhan pestään täysiä koneellisia, veden kulutus on konetiskauksessa noin kolmasosa verrattuna käsin tiskaamiseen. Konepesun yleistyminen on pienentänyt tiskialtaiden kokoa. Silti kunnon allasta tarvitaan edelleen.

Uunien ja muiden koneiden vapaampi sijoittelu on luonut uusia ongelmia. Esimerkiksi uunien sivustoilla ei usein ole paikkaa, mihin laskea kuuma uunipelti tai edes mikroaaltouunista otettu lautanen. Laskutilan tarve koskee myös jääkaappia ja pakastinta.

Keittiöiden perusmitoituksissa pätee pitkälti periaate, että työkorkeudet ovat sopivia noin 90 prosentille aikuisista käyttäjistä. Mutta miten toimitaan, kun isäntäperheen vanhemmista kauniimpi on 150 ja komeampi 195 senttiä pitkä? Vaarana on, että molemmat kärsivät tai kotityöt kasautuvat vain toiselle. Siinäkin tapauksessa, että käyttäjinä on vain liki samanmittaisia ihmisiä, korkeusporrastuksista on hyötyä. Esimerkiksi leivontaan tavallista alemmalla sijaitseva ja riittävän leveä työtaso on paikallaan.

Istumatyötaso palvelee myös asukkaita, jotka eivät jostain syystä kykene hyödyntämään tavanomaisia keittiötasoja. Istumatyöskentelyyn sopivan työtason ääreen pääsee tarvittaessa vaikka pyörätuolilla.

Kodinkoneiden energiatehokkuus on kohentunut huimasti, eikä moni A-luokkaa energiasyöpömpiä pelejä enää hanki. Kehitys ei ole kuitenkaan pysähtynyt, vaan nyttemmin saatavilla on A+- ja A++-luokan koneita. Entistä vähävirtaisempien kodinkoneiden tuomiin säästöihin liittyy tosin reunaehtoja.

Valaistuksessa epäsuora valo on nykyaikaa. Tällöin tosin tarvitaan enemmän valotehoa, mikä lyö korville sähkön säästön tavoitteita. Ratkaisu asiaan löytyy ledeistä, joiden avulla saadaan vähäisemmällä sähkönkulutuksella aikaan suurempi valoteho kuin perinteisillä valonlähteillä. Led-tekniikka on muutoinkin parantunut viime vuosina huomattavasti.

Erityistilanteissa epäsuoran ja ominaisuuksiltaan tasapainoisen valon vaatimuksesta voidaan tinkiä. Tärkeämpää on, että valoa on riittävästi.

Lue aiheesta tarkemmin TM Rakennusmaailman Keittiö-extra-numerostamme 9/13, joka ilmestyi 2.10.