Keittiösuunnittelussa puhaltavat avarat tuulet. Uusimmat virtaukset vievät yläkaapit mennessään ja umpikaapit korvataan avohyllyillä. Keittiövalmistajien valikoimissa on paljon vaihtoehtoja. 

”Keittiön kiintokalusteissa ja niiden sijoittelussa on tapahtunut paljon muutoksia viime vuosien aikana. Esimerkiksi 2000-luvun taiteessa haluttiin liesi ja allas kulmaan, nyt kukaan ei halua enää niin. Muodissa olivat myös pitkät reelinkivetimet, seuraavaksi kaikki vetimet haluttiin pois. Viitisen vuotta sitten keittiön piti olla kiiltävän valkoinen, nyt sitä ei kysytä enää”, sanoo keittiöasiantuntija Taru Supinen, Tampereen Ratinan Keittiömaailmasta.

Nyt nouseva trendi on keittiö ilman perinteisiä, tilaa hallitsevia yläkaappeja. Yläkaappia edelleen haluavat valitsevat mielellään matalat hyllyt. Myös pystysuuntaisten hyllyjen suosio kasvaa eli yläkaapistojen ei haluta ulottuvan metrien leveydelle. Näin tilaan saadaan linjakasta korkeuden tuntua.

”Yläkaappeja poistetaan tai niistä halutaan luopua usein keittiöremonttien yhteydessä. Nuoret ja keski-ikäiset haluavat tavarasta eroon ja keventävät keittiöidensä ilmettä. Sen sijaan monet eläkkeellä olevat pariskunnat luottavat edelleen korkeisiin, perinteisiin yläkaappeihin, koska niin on aina ollut ja niin halutaan yhä olevan. Lisäksi tavaraa on kertynyt ja säilytetty elämän varrelta mittavasti.”

Keittiösuunnittelijoiden esimerkeistä, valmistajien esitteistä ja myymälöissä esillä olevista ideoista kannattaisi ottaa onkeen, kehitys on mennyt harppauksin eteenpäin. Keittiön voi suunnitella niin, että astioiden ja tarvikkeiden käyttö on vaivatonta. Yläkaappeihin kiipeily on turhaa, epämukavaa ja tapaturmariski.

”Nykyään on isoja, leveitä ja kevyesti liukuvia laatikoita ja monia muita keittiön käyttöä helpottavia säilytysratkaisuja. Ne haastavat perinteiset yläkaapit käytettävyydessä.”

Avohyllyn suosio kasvaa

”Nuorten aikuisten esiintyy nykyään usein bistrokeittiö. Se on avoin, kevyt ja esillä ovat kauniit astiat, padat ja pannut. Myös monet elintarvikepakkaukset suunnitellaan nykyään niin näyttäviksi, että ne halutaan pitää esillä. Avohyllyt palvelevat näitä toiveita.”

Kokkaamisesta kiinnostuneet nauttivat usein myös avoimesta keittiöstä, jossa padat ja pannut ovat mukavasti esillä ja käsillä.

Kaikki tavarat esille -keittiön vastustajien perusteluna on avohyllyjen epäkäytännöllisyys: keittiörasva ja pöly peittäisivät pintoja. Vastapuolella huomautetaan, että eihän nykykeittiössä lennä rasvaa hallitsematta pitkin seiniä, hyvä liesituuletin säätöineen huolehtii pienten pisaroiden virtauksista.

Seinille ei ole myöskään tarkoitus ladata koko elämänmittaista omaisuutta. Järkevää on asetella avohyllyille käyttötavaraa, joka on liikkeessä eli käytössä jatkuvasti.

”Käydessäni keittiösuunnittelukäynneillä asiakkaiden luona huomio kiinnittyy toisinaan työtasojen kuormittumiseen. Työtasoille on lastattu valtavasti tavaraa: muropakkauksia, mausteita, keittiövälineitä, pienkoneita, vaikka mitä. Työtaso on kuitenkin tarkoitettu ruoanlaittoon, leivontaan, muihin keittiötöihin, laskutasoksi.”

Supinen vinkkaa, että työtason saisi vapaaksi ja takaisin tarkoituksenmukaiseen käyttöön sijoittamalla paljon käytettävät tarvikkeet ja astiat avohyllyyn työtason yläpuolelle tai muuten läheisyyteen. Hyllypölyä pelkääville hän toteaa, että se sama pöly laskeutuu myös työtasolle.

Tasoja kuormittavat usein esimerkiksi kahvin- ja vedenkeitin, leivänpaahdin, blenderi, mikroaaltouuni. Pienkoneet ovat tyhjänpanttina enimmän aikaa, mutta kaapista niitä olisi tylsä kontata ulos pöydälle ja taas takaisin päivittäin.

”Hyvä idea on nostaa avohyllyyn esimerkiksi leivänpaahdin. Siinä se on pois tieltä, mutta aina käden ulottuvilla.”

Lue lisää:

Unelmien keittiö toiseissa? Näin onnistut keittiön muutostöissä

Kannattaako keittiöremontissa säästää itse asentamalla?