Kennolevykasvihuoneen perustuksetKun pienelle rivitalopihalle pystytetään pieni kasvihuone, kyseessä ei ole pikkuhomma. Viiden neliön kasvihuonetta on kohdeltava rakennusteknisesti aivan samoin kuin isompaa. Tarvitaan kunnon perustus, kärsivällinen perehtyminen kokoamisohjeisiin ja tarkka ote työhön. Tässä jutussa koottiin Juliana Compact 5,0 m&³2;, 6 mm:n kennolevyllä.

Hyvin valmisteltu työ sujuu. Kasvihuoneen mukana tuli täydellinen suomenkielinen kokoamisohje yksityiskohtaisine kuvineen. Osat kannattaa asetella maahan ja tarkistaa ne piirrosten näyttämässä järjestyksessä ennen kokoamisen aloittamista. Viiden neliön huoneen alumiinisen rungon kokoaa päivässä, mutta pystytyksen nopeusennätys ei ole mikään tavoite. Kokoamiseen kannattaa varata aikaa ja ajatusta.

Perustuksen teko on kasvihuoneen pystyttämisen tärkein vaihe. Kaltevalle, kumpuilevalle tai johonkin suuntaan vääntävälle pinnalle tehty perustus vääntää huoneen runkoa ja levyjä.

Sokkelina käytettiin huoneen mittojen mukaan valmistettua, erikseen myytävää terässokkelia. Tämä koostui yksinkertaisesti neljästä huoneen sivun mittaisesta teräsprofiilista sekä neljästä maahan upotettavasta pystyankkurista. Kehikon kokoaminen oli yksinkertaista.

Projektin onnistumisen tärkein vaihe oli terässokkelin asentaminen. Sokkelia ei kannata kiristää ennen asentamista. Tässä tapauksessa ankkurit päätettiin valaa pikabetonilla maahan. Ensin ankkurit asetettiin niitä varten kaivettuihin kuoppiin. Sitten sokkeli laitettiin vatupassin ja ristimittausten avulla suoraan sekä täsmälleen suorakulmaisesti. Apuna käytettiin sokkelin alle painettavaa tasoitushiekkaa. Sokkelin ruuvit kiristettiin ja mitattiin uudestaan. Tämän jälkeen betoni laskettiin ankkurien ympärille kuoppiin.

Metallirakenteiden perusidea on se, että jokaisen kulman pitää olla juuri oikein. Jos perustus on hiukkaakaan vino, eivät katon levyt mene enää paikalleen. Metalli on armoton materiaali, terästä ei voi vääntää tai pakottaa paikalleen ja hiekanjyvänkin kokoinen lika perustuskiskon nurkassa vääntää kehikon vinoon. Kokoaminen kannattaakin ajoittaa kuivan kelin päivään.

Haasteena on myös teräsperustuksen osien kohdalleen saaminen suhteessa toisiinsa. Osissa ei ole ohjaavia uria. Kuraisessa hiekkamaassa likaa joutuu helposti metallille. Välillä pääsikin huokaisu: Olisiko harkkoperustus ollut sittenkin helpompi?

Kasvihuoneen runko tulee noin parimetrisessä paketissa, joka on täynnä suurin piirtein saman näköisiä alumiinilistoja. Osat on onneksi merkitty hyvin numeroilla, jotka löytyvät ohjeesta. Osat on myös hyvin viimeistelty, eikä kokoaja tarvitse metallimiehen taitoja eikä laitteita. Profiileissa on ura ruuvia varten. Ruuvit laitetaan kiskon päistä uraan ennen kiinnittämistä.

Alumiinin keveys voi tehdä tepposet. Osat liikkuvat irtonaisina herkästi paikaltaan ja saattavat vääntyä, jos jäävät alle tai kaatuvat. Teippi on hyvä apu yksin kootessa. Helpointa on, jos seinäelementit voi koota siististi sisätiloissa. Kurassa tai pölyssä kokoaminen tuottaa ongelmia, sillä pienikin jyvänen profiilissa junttaa työn.

Lue asiasta tarkemmin TM Rakennusmaailman numerosta 6/09, joka ilmestyi 23.9.