Suomalainen ostaa omakotitalon tai muun kiinteistön todennäköisimmin kesäkuussa, arvioi suuri kiinteistövälitysfirma.

Kiinteistömaailman tilastojen mukaan vuosina 2016-2018 kiinteistökauppojen määrä nousi kesäkuussa liki neljänneksen (22,4%) vuoden keskiarvoon nähden.

Yrityksen tekemissä kerrostalo- ja rivitalokaupoissa vuoden aktiivisin kuukausi on viime vuosina ollut marraskuu. Tähän mennessä Kiinteistömaailma on tänä vuonna tehnyt eniten kauppoja toukokuussa, jolloin kauppamäärissä päästiin reilusti yli 1100 kaupan.

Kerrostalo- ja rivitalokaupassa vuoden kiireisimmät kauppakuukaudet ovat viimeisenä kolmena vuonna olleet marraskuu, syyskuu ja lokakuu. Tiedot perustuvat Kiinteistömaailma-ketjun asuntokauppatietoihin vuosilta 2016-2018. Osakehuoneistokauppa jakautuu kuitenkin ympäri vuoden yllättävänkin tasaisesti. Vain joulunaika on kiinteistökaupoissa hiljaista aikaa.

”Asuntokaupassa yksittäisten kuukausien välillä voi olla kauppamäärissä aika isojakin heilahduksia, jotka saattavat ainakin osittain jäädä vaille selitystä. Mutta kun tarkastelee eri kuukausien kauppamääriä pitemmällä aikajänteellä, piirtyy yllättävänkin tasainen kuva: asuntokauppaa on käyty niin syysmyrskyissä kuin kesähelteilläkin. Joulu- ja tammikuu erottuvat kuitenkin kuvasta: viime vuosina molempina kuukausina on jääty parisenkymmentä prosenttia vuoden keskimääräisistä kauppamääristä”, kuvaa Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Erkki Heikkinen.

Ensiasunnot myydään lokakuussa

Viime vuosien tilastojen mukaan omakotitalojen, kesämökkien ja muiden kiinteistöjen kaupassa on ollut isompaa kuukausittaista vaihtelua kuin osakehuoneistokaupassa. Vuosina 2016-2018 selkeä ykkönen on ollut kesäkuu ja sen jälkeen hyvänä kakkosena elokuu. Ehkäpä hiukan yllättäenkin kolmossijalle kipuaa marraskuu.

Kaikista asunnon ostajista viime vuosina ensiasunnon ostajia on ollut noin 15 prosenttia. Syksyn ja kesän kuukaudet ovat ensiasuntokaupassa talvikuukausia vilkkaampia. Tavallisimmin ensiasunnon ostaja lyö kaupat kiinni lokakuussa, mutta harvimmin joulu-tammikuussa.