Tilastokeskuksen mukaan yksityiset henkilöt omistivat 431 000 kesämökkiä vuonna 2017. Omistajista 67 prosenttia asui muualla kuin mökin sijaintikunnassa. Kaikkiaan maassamme oli 507 200 kesämökkiä vuonna 2017.

Kesämökin omistaja asui kolmessa maakunnassa useammin muualla kuin mökin sijaintimaakunnassa. Nämä maakunnat olivat Etelä-Savo, Päijät-Häme ja Kanta-Häme. Kesämökin omistaminen oli tyypillisintä omassa maakunnassa Uudellamaalla, Ahvenanmaalla ja Pohjanmaalla.

Eniten ulkopaikkakuntalaisia mökin omistajia oli Kustavissa – 94 prosenttia kesämökeistä muiden kuin kustavilaisten omistuksessa. Oulussa kesämökkejä omistavat pääsääntöisesti oululaiset. Muiden kuin oululaisten omistamia kesämökkejä oli vain 18 prosenttia. Yhteensä 270 kunnassa yli puolet mökeistä oli ulkopaikkakuntalaisten omistuksessa. Maassamme oli 311 kuntaa vuoden 2017 lopussa.

Mökkejä ympäri maata

Maakunnista eniten mökkejä oli Tilastokeskuksen mukaan Varsinais-Suomessa eli yhteensä 49 700 kesämökkiä. Lähes samaan määrään pääsivät myös Etelä-Savo ja Pirkanmaa kumpikin. Vähiten kesämökkejä oli Keski-Pohjamaalla ja Ahvenanmaalla, ensin mainitussa 4 000 ja jälkimmäisessä 6 500 mökkiä.

Kuopio oli mökkivaltaisin kunta 10 800 mökillään. Seuraavaksi eniten kesämökkejä löytyi Mikkelistä, Paraisilta, Lohjalta ja Savonlinnasta. Kunnan mökkitiheyttä voidaan kuvata vertaamalla kesämökkien määrää vakinaisesti asuttujen asuntojen määrään. Tällöin mökkivaltaisimpia kuntia ovat suhteellisen pienet paikkakunnat.

Maassamme oli viime vuonna 65 kuntaa, joissa oli enemmän mökkejä kuin vakituisesti asuttuja asuntoja. Tällaisia mökkimäärältään suuri kuntia olivat Tilastokeskuksen mukaan Parainen, Mäntyharju, Kemiönsaari ja Pälkäne. Mökkienemmistöisten kuntien määrä on lisääntynyt noin kolmellakymmenellä viidessätoista vuodessa.

Uudet mökit 72 neliömetriä

Mökkikanta kasvoi eniten 1980-luvulla, jolloin kymmenessä vuodessa tuli 46 prosenttia mökkejä lisää aikaisempaan kymmenvuotiskauteen verrattuna. Vielä 1990-luvun alkuvuosina rakennettiin jopa 8 000 uutta kesämökkiä vuodessa. 2000-luvulla tehtiin 4 000 uutta vapaa-ajan rakennusta vuodessa. Vuonna 2017 valmistui alle 3 000 uutta mökkiä.

Eniten uusia kesämökkejä rakennettiin Kuusamoon, Kittilään, Savonlinnaan ja Kolariin viime vuonna. Uusien mökkien keskimääräinen pinta-ala on Tilastokeskuksen mukaan 72 neliömetriä. Kaikkien kesämökkien keskikoko on 49 neliömetriä. Kesämökin omistajien keski-ikä on 62 vuotta, ja uusien juuri valmistuneiden mökinomistajien keski-ikä on 54 vuotta.

Keskimääräinen mökkimatka koko maassa oli 91 kilometriä. Puolet matkoista oli kuitenkin selvästi lyhyempiä, kun kesämökkimatkojen mediaani oli 38 kilometriä. Noin tunnissa useat pääsivät vakituisesta kodista vapaa-ajan asunnolleen. Uudellamaalla asuvien mökkimatka oli keskimäärin 166 kilometriä, ja mökki saattoi sijaita muissa maakunnissa kuin oma koti.