Yksitasoisten rivitalohuoneistojen ja 2000-luvun omakotitalojen kysyntä on nyt vahvinta, samoin pienten ja uudehkojen kerrostalohuoneistojen. Kasvavan kesämökkikiinnostuksen tiellä ovat toistaiseksi liikkumisrajoitukset.

Kiinteistömaailman 52. kiinteistönvälittäjäbarometrissä näkyy poikkeusolojen vaikutus.

”Odotamme näkevämme lähitulevaisuudessa V:n muotoisen liikkeen, eli poikkeusoloista johtuvan kauppamäärien laskun ja myös nousun, kun koronavirustilanteen akuuttivaihe on ohi. V:n nousukulmakerroin on luonnollisesti riippuvainen siitä, kuinka kauan kriisivaihe kestää. Vaikka talouden toipuminen joillakin sektoreilla olisi hitaampaa, asuntokaupan volyymilla on historiaan perustuen taipumus korjata itseään nopeammin”, sanoo Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä.

Kyhälän mukaan lyhyellä kriisillä ei ole juurikaan vaikutusta hintoihin, mutta kriisin pitkittyessä voitaisiin nähdä merkittävääkin alueellisten erojen kasvua.

Uudet omakotitalot vetävät

Uudehkot omakotitalot vetävät nyt ostajia selvästi enemmä kuin ennen vuotta 2000 rakennetut vanhat omakotitalot. Rivitaloissa ostajia kiinnostavat erityisesti yksikerroksiset asunnot.

Kerrostaloissa kysyntä vaihtelee merkittävästi kaupungeittain ja asuntotyypeittäin. Yleinen trendi on, että mitä uudempi ja pienempi käytetty asunto, sitä enemmän se kiinnostaa.

Silti maan halutuin asunto löytyy Helsingistä, ja se on ennen 1960-lukua rakennettu yksiö tai kaksio. Lähelle samaa kysyntää pääsevät viime vuosituhannen turkulaisasunnot.

Kesämökkeily houkuttaa taas

Kesämökkeily on alkanut taas kiinnostaa, kun suomalaiset tekevät lomakauden suunnitelmia uusiksi.

”Omaksi ykköskodiksi halutaan tyypillisesti uudehko omakotitalo, mutta vapaa-ajanasunnoissa toiveet ovat moninaisempia. Osa haluaa kakkoskodin kaikilla mukavuuksilla etätyötäkin ajatellen, mutta jos oman kesäpaikan saa edullisimmillaan muutaman lomamatkan hinnalla, saattaa ajatus omasta kesämökistä kuulostaa tässä ajassa hyvinkin houkuttavalta”, Kyhälä sanoo.

Uudellamaalla myyntiin tulleita vapaa-ajan asuntoja käydään katsomassa vilkkaasti, perhe kerrallaan. Kesämökit kiinnostavat myös Pohjois-Savossa, jossa mökkien ostajakunta on tyypillisesti alle tunnin ajomatkan päästä.