Kivet, kasvit ja paikan luonto ovat Jaani Turuselle kesämökkipihan parhaat puolet. Näin intohimoinen puutarhuri rakentaa kallioisesta pihastaan helppohoitoisen.

Jykevä puusto ja kallioinen luonto saivat maisemasuunnittelija Jaani Turusen ihastumaan kesämökkitonttiinsa ensi näkemältä. Vaikkei kohde vielä ollut myynnissäkään, hän kävi sitä tuttavan vinkistä vilkaisemassa. Porvoolaisella kesämökkitontilla on paljon kiviä ja puita, aluskasvillisuutta alavilla paikoilla melkein ryteiköksi asti.

”Olin etsinyt kesämökkiä pääkaupunkiseudun tuntumasta. Kerrostaloasunnossani oli parveke, mutta halusin tehdä käsilläni jotain näkyvää. Vääntää pihalla kiviä paikalleen ja istuttaa kasveja. Kerätä mieleisiäni kasvilajeja”, Jaani Turunen sanoo.

Kalliotontti kasveille

Kohde tuli myyntiin, ja kaupat syntyivät. Edellinen omistaja piti etenkin puista, joita tontilla kasvaa yhä paljon. Ensimmäinen mökkikesä Turusella meni tonttia raivatessa ja puita kaataessa, joten halkopinoja riittää vuosikausiksi.

Siirtolohkareet leimaavat yläpihaa, ja mutta alempana kasvu on rehevämpää. Tontilla on nyt monenlaisia kasvupaikkoja – aurinkoa ja varjoa – joten kyllä tämä puutarhaharrastajan unelmapaikka on.

”Kun hankkii tontin, kannattaa vilkaista sen ympäristöäkin. Ei kasvuolosuhteita voi kokonaan toiseksi muuttaa. Pieniä vehreitä saarekkeita voi metsään rakennella, mutta on hyvä nähdä ympäröivän luonnon arvot.”

”Nurmettomuus on ykkösvalintani. Haluan nauttia mökkipihallani muista pihatöistä, en leikata nurmikkoa.”

Pihalla on kokoa vajaa 4000 neliömetriä, joten tekemistä siinä luulisi yhdelle miehelle riittävän. Tonttia vastapäätä oli kuitenkin metsän sisään jäänyt upea kallioseinä, jonka Turunen raivasi esiin maanomistajien luvalla. Nyt hieno kallio on alueella liikkuvien ihailtavissa.

”Kivet ovat minulle tärkeä rakennusmateriaali. Tontin kaikki kivet on säilytetty ja maa-aines kierrätetty tontilla. Ihan paljain käsin ei maanrakennustöitä tehty, vaan avukseni otin viherrakentajan kaivinkoneineen”, Turunen kertoo.

Artikkeli on ilmestynyt TM Rakennusmaailmassa 5/17. Lue koko artikkeli Kesämökki vailla nurmikkoa.

10 ammattilaisen vinkkiä nurmettomaan mökkipihaan

Kattovedet käytän kasteluun, pihalampeen ja imeytykseen tontille – en ohjaa niitä hulevesiviemäriin. Muuten pihaa ei kastella kuin hätätilassa.

Pihan kivet on asennettu leikkaamatta yhtäkään kiveä. Kiveyksen reunojen porrastuksen tulen istuttamaan täyteen kasveja.

Mitään ei ole viety tontilta pois. Piharakentamisen maamassat käytin osana tontin muotoilua, ja sain samalla huomattavia säästöjä.

Tontin kaikki kivet on hyödynnetty pihanrakennuksessa: reunuksissa, pengerryksissä, terassipöytänä, kivikkokasvialueilla, purossa, katteena jne.

Hyötykasvit kasvatan ympäri puutarhaa, osana koristekasvi-istutuksia. Pihalla kulkiessa syötävää voi napsia suuhunsa.

Kerään piikkisiä kasveja, jotka kiehtovat minua, eikä niistä mökillä ole vaaraa. Pirunkeppi, pirunnuija, vale­akaasia ja venäjänjuuri täällä jo kasvavat.

Pöllönpöntöt ovat tärkeitä, jotta hiiret pysyvät kurissa. Linnunpönttöjä laitellaan myös yhdessä naapurien kanssa.

En käytä rikkaruohomyrkkyjä tai tuholaistorjunta-aineita puutarhassani. En halua maahan tai kasveihin jäävän torjunta-aineiden jäämiä.

Suojaan kasveja metalliverkoilla jäniksiä ja myyriä vastaan, mutten tee talvisuojauksia. Jos kasvi ei pärjää talvea omillaan, se saa mennä.

Vinkit antoi maisemasuunnittelija Jaani Turunen