Keskihintaiset kahden kolmensadan euron painepesurit eivät ole aivan halvimpia, mutta eivät kalliitakaan. Vastaavatko mielikuvat laadusta todellisuutta?

Otimme parivertailuun kaksi keskihintaista painepesuri, Bilteman HPC 120B ja Nifiskin D 140.4-9 X-TRA:n. Mielikuva Bilteman tuotteista ei aina liikahda korkean laadun suuntaan. Nilfisk puolestaan on tunnettu laatumerkki. Mutta vastaavatko vanhat mielikuvat tämänpäivän todellisuutta? Sitä koetimme keskihintaluokan alemman pään painepesureiden parivertailussa hieman selvittää.

Ennen testin aloittamista kävi mielessä, tekeekö 200–300 euron pesurilla mitään? Vastaus kuuluu: kyllä tekee. Kummankin pesuteho on hyvä.

Keskihintaiset painepesurit syynissä

Bilteman paketista löytyy pesuri, kaksi suutinta, suuttimen puhdistustyökalu ja kunnollinen, suomenkielinen ohjekirja. Ohjekirjassa neuvotaan kohta kohdalta, kuinka pesuri laitetaan toimintakuntoon. Ainoa asia, joka pitää ruuvata kiinni, on pieni muovinpala, johon pesurin kahva pohjaa säilytyksessä. Ohjekirja on selkeä ja helppokäyttöinen. Suuttimia – tai siis tässä tapauksessa pistoolinpiippuja on kaksi ja ne molemmat on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Tuotteesta jää hyvin ammattimainen kuva.

Nilfiskin paketin avaus on pieni pettymys. Pistoolinkahva ja suutinputki on valmistettu muovista. Kahva on kevyt ja heppoisen tuntuinen. Pesuaineenlevitin kiinnitetään pistoolikahvan varteen. Bilteman pesurissa se on kiinteänä pesurin rungossa. Nilfiskin käyttöohjekirja on epämääräinen kasa paperia. Ohjeessa on kohtia, jotka ovat aivan turhia, sillä kyseiset osat on kiinnitetty pesuriin jo tehtaalla. Teksti on niin vaatimattoman kokoista, että normaali keski-ikäinen mies ei selviä ohjeiden lukemisesta ilman lukulaseja. Nilfiskin koko ”ohjekirja” on tehty sarjakuvamaisesti kuvin, ilman turhia tekstejä. Biltema luottaa enemmän kirjoitettuun ohjeistukseen.

Painepesurin toiminta on yksinkertaista. Korkeapainemännät on kiinnitetty kampiakseliin, jota pyörittää 230-volttinen sähkömoottori. Sen toimintaa ohjaa painetunnistin. Kun painetaan pistooliin liipaisinta, alkaa sähkömoottori pyöriä ja painetta alkaa muodostua. Biltema ilmoittaa nimellispaineeksi 120 baaria ja maksimipaineeksi 160 baaria. Nilfisk ilmoittaa maksipaineeksi 140 baaria. Nimellispainetta he eivät ilmoita.

Miten keskihintaiset painepesurit sitten erosivat toisistaan, ja oliko toinen toista parempi? Katso TM Parivertailusta tarkat mittaustulokset.

Lue lisää:

TM Pikakoe: Garden AquaClean -painepesuri