Lattiamateriaaleissa aidon puun ja laminaatin vaihtoehdoksi on noussut vinyyli. Lukkopontillisissa vinyylilankuissa pitäisi yhdistyä tuttujen lattiapinnoitteiden hyvät puolet. Selvitimme, pitävätkö väitteet vaikkapa hyvästä kulutuksenkestosta ja helposta puhdistettavuudesta paikkansa.

Muovilla on ollut lattiapinnoitteena jopa huono tai ainakin halpa kaiku. Vaikka esimerkiksi muovimatto olisi moneen tilaan teknisesti erinomainen vaihtoehto, moni sitä karsastaa. Usein jo heikko statusarvo sysää muovimaton vaatehuoneiden tai muiden silmältä syrjässä olevien tilojen lattiapinnoitteeksi.

Muovi tekee kuitenkin taas tuloaan. Vinyylin nimellä kulkevaa lattiapinnoitetta on saatavilla lankkuina ja laattoina. Osa vinyylilattioista on tosin liimattavia. Useimmiten vinyylilaatat ja -lankut asennetaan kuitenkin lukkoponttien avulla kelluvaksi lattiapinnoitteeksi.

Kelluvia ponttilankkuja on saatavilla yllättävän monenlaisina ratkaisuina. Lankkuun voi esimerkiksi olla yhdistettynä korkista valmistettu pohjakerros. Tällöin puhutaan vinyylikorkista.

Tarjolla on myös muunlaisia yhdistettyjä askeläänieristeitä. Joissain tapauksissa vinyylilankun alapinnasta voi löytyä kuitujäykistettä tai muita erikoisratkaisuja. Eroa perusmallin lankkuihin ei aina huomaa pelkästään paksuudesta.

Vertailimme vinyylilankkujen peruslaatuja, joiden nimellispaksuus osui 4-5 millimetrin haarukkaan. Vaikkei paksuus olisi muusta joukosta eronnut, kuituvahvistettuja, äänieristettyjä tai muutoin peruslinjasta poikkeavia lankkuja emme tällä kertaa kelpuuttaneet mukaan.

Pientä parannettavaa

Lattiapinnoitteissa valtavirrasta poikkeavat värit ja kuosit ovat lähes poikkeuksetta tilaustavaraa. Erikoisliikkeissä varastot ovat monesti suorastaan olemattomat. Rautamarketeissakin erilaisia lattiapinnoitteita alkaa olla niin paljon tarjolla, ettei lavatavarana myytävien laatujen värivalikoima aina päätä huimaa.

Jottemme olisi joutuneet painimaan tilausaikojen ja varsinkin niiden pitävyyden kanssa, päätimme tyytyä varastovalikoimien laatuihin. Ostimme ainoastaan sellaisia vinyylilankkuja, joita sai myymälästä suoraan tai tilaamalla markettiketjun omalta keskusvarastolta korkeintaan parin päivän varoitusajalla.

Vertailussamme testattiin vinyylilankkujen oleellisimmat ominaisuudet varsin perusteellisesti. Jotain jäi silti testaamatta. Päästökysymyksiin emme ottaneet tällä kertaa kantaa.

Päästöt näyttäisivät olevan ainakin jollain tapaa hallinnassa. Useimmista vinyylilankuista kerrotaan, etteivät ne sisällä muovien pehmitteinä käytettyjä ftalaatteja. Aistinvaraisesti arvioiden lankut eivät myöskään haiskahda mitenkään erityiselle.

Muutamilla vinyylilankuilla oli M1-sisäilmaluokitus jo voimassa, ja pari maahantuojaa kertoi luokituksen olevan vireillä. Niilläkin maahantuojilla, joilla ei kiinnostusta M1-luokituksen hankintaan ole, on lähes poikkeuksesta esittää jokin toinen eurooppalainen päästöihin tai materiaaliturvallisuuteen liittyvä luokitus.

Mekaanisilta ominaisuuksiltaan vinyylilankut osoittautuivat jopa paremmiksi kuin uskalsimme etukäteen varovasti aavistella. Etenekin kulutuskestävyyden testeissä jouduttiin turvautumaan poikkeukselliseen rankkaan testiasetelmaan. Silti kulutustestien grammalukemat jäivät todella vähäisiksi.

Kaikista vertailulankuista löytyi jotain moitteen sijaa. Merkittävimmät ja yleisimmät puutteet havaittiin märkäliukkaudessa sekä pistonkestossa.

Myös mittapysyvyydessä olisi vielä hieman parantamisen varaa. Pelottelut vinyylilankkujen ylettömän ja ongelmallisen rajusta elämisestä eivät silti päteneet ainakaan testiotantaamme. Markkinoilla lienee siis aiempia mallistoja sävyisämmin mittansa pitävä lankkusukupolvi.

Lue lisää:

Näin asennat kestävän vinyylattian

Näin valitset kotiisi sopivan parketin

Näin hoidat lankkulattiaa ja pidät pinnan kauniina