Laadukkaan puutarhakalusteen valinnassa on muutama tärkeä ominaisuus, joihin on syytä kiinnittää huomiota: mukavuus, käytettävyys, kestävyys, pitkä elinkaari ja estetiikka. Kotona laatu pysyy yllä, kun huolto ja säilytys hoidetaan oikein.

Ulkokalusteiden valikoima ja kysyntä ovat kasvaneet rajusti viime vuosina. Pihoilla, parvekkeilla ja puutarhoissa vietetään aikaa yhä enemmän.

Kysyntää on siivittänyt myös uudenlainen rakentaminen. Jyrkkä jako kesäiseen ulkoilmaelämään ja tiukasti neljän seinän sisällä vietettyyn talveen on murtunut, kun sisä- ja ulkotilan välimaastoon sijoittuvat tilat ovat kasvattaneet suosiotaan. Kalusteissakin on valinnanvaraakin joka makuun, sillä katettuun ja puolilämpimään tilaan voi sijoittaa kaikenlaisia ulkokäyttöön sopivia kalusteita.

Laatu edellä ulos

Ulkona taivaan alla kalusteet ovat alttiina auringon uv-säteilylle, kosteudelle, sateille, tuulelle ja suurillekin lämpötilan vaihteluille. Käyttökin on sisäkäyttöä kuluttavampaa.

Ulkona ollaan rennosti, joten kalusteiden on kestettävä saunanhikinen tai uimisesta märkä iho, aurinkorasvat, sottaava grilliruokailu, multaiset lemmikin tassut ja lasten ulkoleikit. Linnunkakka, nurmikon kosteus, puista putoavat roskat ja muut luonnon normaalin kulkuun kuuluvat asiat lisäävät haastetta.

Laatuun kannattaa panostaa myös kätevän ja kestävän käytettävyyden kannalta. Ulkokalusteita siirrellään tai kannetaan usein paikasta toiseen esimerkiksi auringon suunnan tai satunnaisen sadekuuron takia. Niitä myös taitellaan kokoon, pinotaan päällekkäin ja kuskataan talvisäilöön. Sisätiloissa vuosikaudet samassa paikassa makaava sohva ei joudu koskaan vastaavaan laatutestiin.

Laatutuote maksaa, koska huolellinen työ ja materiaalit maksavat. Jos summa kirpaisee, voi muistuttaa itseään siitä, että halvalla tehty tuote tinkii yleensä jostakin. Hinnassa mahdollisesti näkyvä ylimääräinen ilma näyttäytyy lähinnä arvostettujen design-tuotteiden kohdalla. Silloin ostaja maksaa ylimääräistä, koska arvostaa tuotteen suunnittelijaa ja design-esineitä ylipäätänsä.

Perimmältään hinta on suhteellinen asia. Halpakalustetta joutuu luultavasti hoitamaan ja korjaamaan taajaan ja lopulta viemään kierrätykseen nopeammin kuin laadukkaamman.

Laadukas miellyttää takamusta ja silmää

Mistä sitten tunnistaa laadun? Laadukas kaluste on suunniteltu hyvin alusta loppuun. Sen kokoamisessa käytetyt työtekniikat on valittu harkiten. Esimerkiksi huolimattomasti maalatun kalusteen maalipinta ei pysy hyvänä pitkään ja liitokset voivat paistaa puupaljaina. Moneen kertaan kastelumaalattu kaluste sen sijaan saa pysyvämmän, peittävämmän ja kauniimman pinnan.

Huonosti koottu kaluste saattaa rutista, nitistä ja nuljua uhkaavasti istujan alla jo kaupassa koeistuessa. Aina se ei ole istujan vika eli syynä ei ole kalusteeseen merkityn painorajoituksen ylittäminen. Laatutuotteessa varsinkin suurimman rasituksen kohteeksi joutuvat liitokset on varmistettu tarpeen mukaan tappiliitoksin, ruuvein ja liimauksin.

Laadukkaassa tuolissa on ajateltu ergonomiaa. Pihaterassin ruokailuryhmässä saatetaan istua pitkää iltaa tai nauttia kesän monet ateriat aamiaisesta iltapalaan. Takamus ei saa puutua eikä selkä kipeytyä isokokoisenkaan istujan tuolin takia.

Hyvin suunniteltu tukeva tuoli ei ole nykyään enää välttämättä painava järkäle, joka näyttää kakkosnelosesta veistellyltä. Valmistustekniikat ja materiaalit takaavat istumismukavuutta kaiken kokoisille tuotteen ulkonäöstä tinkimättä.

Kauppaan koeistumaan

Puutarhakalusteiden valikoima on nykyään valtava, vaikka polyrottinkinkalusteet tuntuvat hallitsevan markkinoita, kun kotiin jaettavia mainoksia selailee. Nettiä penkomalla esiin tulee useita laadukkaita puutarhakalusteita myyviä huonekalumyymälöitä, rautakauppoja, ulkoilmaelämään erikoistuneita liikkeitä ja kotimaista puusepäntyötä arvoon nostavia yrityksiä.

Puutarhakalusteita jos jotain kannattaa kokeilla koko perheen voimin ennen ostamista. Myyntinäyttelyihin kannattaa mennä koeistumaan, kääntelemään ympäri, siirtelemään, kantamaan ja taittelemaan kalusteita. Samalla voi haastatella ammattitaitoisia myyjiä kalusteiden materiaalien eroista sekä huolto- ja säilytysasioista.

Samalla on hyvä kertoa myyjälle, millaiseen paikkaan ja millaiselle pinnalle kalusteet tulevat. Hän saattaa antaa hyviä vinkkejä, joita ei heti tule ajatelleeksi. Esimerkiksi rautakalusto jättää naarmuja ja painumia puupinnalle, alumiini on kevyempää.

Kaupassa kannattaa kysyä myös uv-suojauksen tasosta, ettei kaluste kankaineen haalene turhan nopeasti. Esimerkiksi paahteiselle paikalle sijoitettu tiikkiryhmä vaatii taajemmin huoltoa kuin auringolta suojaisemmassa paikassa.

Lue myös:

Näin huollat puutarhakalusteitasi

Pöllipöydälle uusi ilme huoltomaalauksella