Kun julkisivulaudoituksen maalipinta on ehjä, se suojaa laudoitusta ja sen alla olevia rakenteita.Alkukesä on parasta aikaa maalata.

Asiantuntijoiden mukaan kevät ja alkukesä tuppaavat olemaan parasta ulkomaalausaikaa. GVK Coating Technologyn piiripäällikkö Mervi Vatanen sanoo, että yleensä puu on kuivimmillaan keväällä auringon paistaessa.
”Parhaat maalauskelit alkavat yleensä vapusta”, arvioi tekninen asiantuntija Susanna Kaateikko Teknokselta.

”Päivälämpötilat ovat silloin olleet jo pitempään plussan puolella.”

Oikea maali löytyy maaliliikkeestä

Kun maalausurakka on edessä, täytyy selvittää millä maalilla maalataan. Parhaassa tapauksessa vanhan maalin tiedot löytyvät talon huoltokirjan välistä. Maalikauppaan on silloin paljon helpompi lähteä.

Jos tietoa ei ole, Mervi Vatanen neuvoo ottamaan maalista näytteen ja viemään sen maalikaupan asiantuntijalle tunnistettavaksi. Myyjät on koulutettu tunnistamaan maalilaatu, ja mikäli asia ei selviä kaupassa, voi ottaa yhteyttä suoraan maalineuvontaan soittamalla valmistajan palvelunumeroon.

”Maalin ulkonäöstä voi kyllä jo päätellä jo paljon. Vesiohenteinen maalipinta pysyy yleensä pitkään ehjänä. Ensimmäisenä se alkaa irrota ponttien reunoista. Maali irtoaa pitkänä venyvänä ja taipuisana suikaleena. Sen voi vaikka pyöräyttää sormen ympäri”, Mervi Vatanen kuvailee.

Öljymaali puolestaan muodostaa vanhempana verkkomaista, pieninä muruina irtoavaa pintaa. Maalipala katkeaa taivuttaessa napsahtaen. Pinta on lisäksi liituuntunut ajan myötä eli sormella pintaa sivellessä siitä tarttuu jauhomaista ainetta sormeen.

”Sinolillakin voi testata: vesiohenteisesta maalista liukenee pigmenttiä, öljymaalista ei”, Mervi Vatanen neuvoo.

Maalilaatu pitää tunnistaa ennen uuden maalin hankintaa, sillä yleisesti ottaen maalin päälle on maalattava samanlaisella maalilla.

”Vesiohenteisen akrylaatin tai vesi-ohenteisen alkydiöljymaalin voi kuitenkin vetää öljymaalilla käsitellyn pinnan päälle”, Mervi Vatanen huomauttaa.

Perinteinen keittomaali, kuten punamultamaali, sivellään aina vain puhtaalle puupinnalle tai vanhan, harjatun keittomaalipinnan päälle.

Maalimäärä lasketaan neliöiden mukaan. Määrä osuu aika oikeaan, kun julkisivuista otetaan karkeat mitat ikkunoiden ja ovien aukkoja poistamatta. Purkeissa ilmoitetut määrät/neliö on tehty sileille pinnoille ja menekki lasketaan niiden mukaan. Useimmiten maali loppuu kesken.

Lue lisää:

TM Vertailu: Ulkomaalaussiveltimet vesiohenteisille maaleille

Talon julkisivu kannattaa maalata ajoissa

Maaliteollisuus haluaa eroon liuottimista