Petri Lahdenperä valmistaa Sastamalassa asiakkaan tarpeisiin mitoitettuja betonisia työtasoja, pöytiä ja seinälevyjä kotiin ja toimistoon. Jonkin verran miehen Pirkanmaan Rakennusosaaja -toiminimiyritys tekee myös sisustustuotteita, kuten seinäkelloja ja kynttilänjalkoja.

Yritys koostuu yrittäjästä ja yhdestä palkatusta sekä kiireavusta. Lahdenperä on toiminut pitkään rakennusalalla, joten hän tuntee seudun osaajat.

Sisustuslehtien sivuilla näkyy nyt kylmä betoni. Lahdenperä kertoo, että betonihuonekaluja kysytään varsinkin loftasuntoihin.

Tavallinen kuusimetrinen baaritiskiksi tehty betonipöytä painaa tyypillisesti 120 kiloa, mutta Lahdenperän valmistama pöytä on 30-kiloinen. Maallikko tuskin erottaa pöytäpinnoista, kumpi on kumpi.

Ratkaisu on Lahdenperän kehittämässä valmistustavassa, jossa betonin ja kuidun seoksesta syntyy kevyttä betonia, LoftBetonia.

Vuosien tuotekehitys

Viesti Lahdenperän tuotteista alkoi kiiriä Pirkanmaalla nelisen vuotta sitten, kun mies alkoi vuosien miettimisen jälkeen tehdä betonikalusteita. Lahdenperä koki tuolloin kilpailua, mutta ei enää.

”Betonikalusteita on vaikea tehdä. Valmiissa asunnossa niiden teko ei onnistu, kun valmistus sottaa paikat”, Lahdenperä alustaa.

Niinpä hän kehitti menetelmän helpottaakseen betonikalusteiden valmistusta. Ratkaisu löytyi lopulta kymmenien kokeilujen jälkeen, kun betonin ja kuidun seoksesta syntyi juuri oikeanlaista valua. Tarkkaa reseptiä hän ei kerro.

”Kun betoni kuivuu, betonituotteen päät nousevat. Tuotteesta tulee katsomiskulman mukaan kupera tai kovera.”

Tuotteen tasaisena pysyminen vaati siis uutta taitamista. Lahdenperä lupaa isoimpienkin tuotteidensa supistuvan tai laajenevan korkeintaan kaksi millimetriä.

Betonia ja uretaanikennoja

Betonin ongelma on myös paino, kun tarkoitus on rakentaa ihmisvoimin liikuteltavia tuotteita. Lahdenperän kehittämä betoniseoksen ja uretaanikennojen yhdistelmä on ratkaisu, jolla hän nykyisin tekee myös isohkoja kappaleita.

Isoimpiin tuotteisiin kuuluvat kodinkonekauppiaalle valmistettu viisi senttiä paksu, metrin leveä ja 220 senttiä korkea levy sekä alussa esimerkkinä käytetty olutravintolan kuusimerkinen baaritiski.

”Noin isoa umpibetonilevyä ei saisi pieneen tilaan millään. Eikä tuotetta voi rakentaa rakenteilla olevassa paikassa. Ei voi odotella kolme, neljä viikkoa, että tavara kuivuu”, Lahdenperä asemoi.

Ystäviensä kehotuksista huolimatta Lahdenperä ei ole suojannut menetelmäänsä. Hän päättelee maailman sellaiseksi, että jos tuote halutaan kopioida, sehän kopioidaan.

”Tämä ei ole rakettitiedettä, mutta kuivumisajoissa ja oikeassa työjärjestyksessä on niksinsä. Ei tätä menetelmää ihan tuotteen halkaisemisella ja laboratorioanalyysilla kopioida”, Lahdenperä sanoo.

Hän päättelee olevansa Suomessa ainoa, joka valmistaa kevyitä betonituotteita.

Painoa neljännes betonista

Lahdenperän valmistama betonilevy painaa noin neljäsosan umpiraudoitetun betonilevyn painosta. Useimmissa tuotteissa ei ole lainkaan rautaa. Kuitenkin esimerkiksi isojen levyjen ohuet kohdat hän raudoittaa. Näin hän varmistaa, että tuotteet pysyvät ehjinä kuljetuksissa, mutta etenkin nostoissa. Oikean rautaosuuden yrittäjä kertoo oppineensa kokeiluilla.

Kivituotteisiin tulee yleensä puskusaumoja. Lahdenperä sanoo pystyvänsä juottamaan vaikkapa isot pöytäsarjat yhtenäisiksi.

”Kaikki tuotteemme ovat M1-luokiteltuja eli tuotteet ovat vähäpäästöisiä. Betoni on myös paloa hidastavaa, mutta vihreää leimaa betoni ei voi saada.”

Lahdenperän valmistama keittiötaso maksaa noin 200 euroa metriltä eli noin puolet kivitason hinnasta.

Torjuu tahrat, kestää säät

Lahdenperä toimittaa tuotteet asiakkaille valmiiksi valettuina ja pintakäsiteltyinä. Pinta voi olla täysin sileä, raakalaudat paljastava tai jotakin tältä väliltä.

Punaviini ja muut aineet eivät suojalakan ansiosta imeydy huokoiseen betoniin. Lahdenperä on luvannut uusia suojakäsittelyn, jos asiakkaalla on siitä huomauttamista neljänä vuotena.

”Olen soitellut asiakkaille palvelun vuoksi, mutta myös siksi, että saan heti tiedon, jos tuote yllättäen heikkenisi. Ainakin toistaiseksi palaute on hyvää. Eräs omakotiasuja kehui kolmisen vuotta sitten hankkimaansa betonista keittiötasoa elämänsä parhaaksi, kun tasoa ei tarvitse lainkaan huoltaa.”

Suojalakan ansiosta betonilaatat kestävät säät, mutta voi laattoja sisälläkin käyttää.

Yrittäjä kertoo, että laattojen teossa työläämpi vaihtoehto on päältä hiertäminen. Vähemmällä käsityöllä pääsee käänteisellä muotilla, jolloin valun muottipinta jää ylöspäin.

Käänteisellä muotilla valmistetaan kaikki seinälevyt. Ne voi kiinnittää levyyn tai seinään asennusliimalla tai saneerauslaastilla.

Lahdenperä käyttää töissään vain harmaata ja mustaa väriä, vaikka rautaoksideilla ja hapoilla tuotteita voisi värittää rajattomasti.

Varoen isommaksi

Lahdenperä on tyytyväinen tuotteidensa kysyntään, sillä kaikki tuotteet on myyty – myös tamperelaisessa rautakaupassa esitellyt tuotteet. Kuulemma esimerkiksi betonipöytiä kysytään jatkuvasti.

Toistaiseksi yrittäjä kuitenkin etenee varmistellen. Kun tuotteita saadaan valmistettua varastoon, niitä tarjotaan kauppaketjuille. Sitten yritys voi laajentua.

”Menekkiä tuntuu olevan. Silti Suomessa ollaan jäljessä muusta Euroopasta, jossa tehdään runsaasti vaikkapa teollisuustyylisiä huonekaluja”, yrittäjä miettii.

Lahdenperä kaavailee jatkossa valmistavansa sisustuslevyistä tehosteseiniä etenkin loftasuntoihin. Hän ennakoi, että kokonaisen seinän peittävästä harmaasta levystä tulee hitti.

Suunnitelmissa on myös tehdä muistokiviä, ja ensitestit kertovat hyvää kivien säänkestosta. Kevytbetoninen kivi on selvästi hautakiveä kevyempi siirrettävä ja helpommin muotoiltava.