Kiertoilmatakka jakaa lämmön nopeasti ja tasaisesti, eikä sen sytyttäminen vaadi uusien paloteknisten ominaisuuksien myötä odottelua. Suurikin tila saadaan kiertoilmatakalla lämpimäksi nopeasti.

Puun puhdas polttaminen on noussut viime vuosina vahvasti otsikoihin. Se on myös herättänyt takkavalmistajat kiinnittämään aiheeseen enemmän huomiota ja tekemään tuotteisiinsa muutoksia, jotta puun polttaminen olisi mahdollisimman vähäpäästöistä.  Uudet takat palavatkin nyt puhtaammin. Ne myös tuottavat enemmän lämpöä aiempaa pienemmällä puumäärällä.

Sytytä puut päältä

Kun takkaa sytytetään, on tärkeää saada savupiippu tarpeeksi lämpimäksi, jotta se alkaa vetää. Aiemmin takka ohjeistettiin sytyttämään puupinon alta, nyt suositellaan päältä sytyttämistä. Tulisijan valmistaja kuitenkin ohjeistaa, kuinka takka sytytetään. Tärkeintä on, että puita ei laita pesään liikaa kerrallaan. Tavallisesti takan luukku pitää jättää raolleen noin 10–15 minuutiksi, jotta tuli saa riittävästi ilmaa ja puut syttyvät kunnolla.

Ruotsalainen takkavalmistaja Contura on kehittänyt kiertoilmatakkoihinsa lisäkanavajärjestelmän, joka esilämmittää palamisilman erittäin kuumaksi. Näin takka polttaa puut tehokkaasti ja varmistaa, että savukaasujen hiukkaspitoisuudet pysyvät alhaalla.

”Conturan 600 Style -sarjan takkoihin on kehitetty uusi toiminto, joka automaattisesti säätää palamisilman syöttöä tulipesän pohjalla olevan arinan läpi. Se poistaa tarpeen päivystää takan vieressä puiden sytytyksen jälkeen. Luukun voi sulkea saman tien. Automatiikka hoitaa loput, eikä luukun lasi pääse nokeentumaan”, Contura Suomen maajohtaja Mikko Varjokorpi mainitsee.

Myös hiipumassa oleva hiillos saadaan Conturan uuden palotekniikan myötä elvytettyä, kun sille annetaan uutta happea takkaluukun alla olevaa kahvaa kääntämällä. Näin luukkua ei tarvitse erikseen avata.

Vuolukivi varaa lämpöä

Kotimainen Tulikivi on tuonut uuteen Pielinen-mallistoonsa kiertoilmatakat, jotka ovat varaavia takkoja pienempikokoisia ja kevyempiä. Näiden ominaisuuksiensa ansiosta ne eivät vaadi perustuksilta yhtä paljon, joten niiden sijoittaminenkin on vaivattomampaa. Alustaksi käy jopa puulattia, sillä takka ei kuumene alaspäin.

”Kiertoilmatakka luovuttaa lämpöä saman tien, heti puiden sytytyksestä lähtien. Kiertoilmatakkoja ei yleensä ole suunniteltu varaamaan lämpöä, mutta meidän kiertoilmatakoissamme on paksu vuolukivikuori ja mahdollisuus lisätä lämmönvarausmassaa. Siksi ne myös varaavat lämpöä ja luovuttavat sitä hiljalleen säteilylämpönä”, kertoo malliston suunnitellut Tulikiven Design Manager Mika Moilanen.

Tarvittava palamisilma voidaan johtaa Tulikiven kiertoilmatakkoihin suoraan ulkoa, jolloin se ei häiritse talon ilmanvaihtojärjestelmää.

Varmista puun puhdas palaminen

1 Ennen sytyttämistä kannattaa varmistaa esimerkiksi tulitikulla, että vetoa on riittävästi. Näin on, jos tulitikusta syntyvä savu siirtyy hormiin. Jos niin ei käy, tarkista tuleeko huoneeseen tarpeeksi korvausilmaa tai onko liesituuletin tai keskuspölyimuri jäänyt päälle. Jos veto ei edelleenkään riitä, lämmitä hormia kuumailmapuhaltimella tai polttamalla sanomalehteä hormissa.

2 Paras tapa tulisijan sytyttämiseen on päältä sytyttäminen. Tarkista kuitenkin tulisijasi käyttöohjeesta, miten omaa tulisijaasi käytetään oikein.

3 Polta aina vain kuivaa ja puhdasta puuta. Näin palotulos on mahdollisimman puhdas. Pilkkeiden kuivuminen polttopuuksi kestää pihavajassa yli vuoden. Älä säilö isoa puumäärää sisällä talossa, sillä se aiheuttaa tulipalovaaran.

4 Aseta isot klapit alle ja pienemmät päälle. Tärkeintä on, että puita ei ole liikaa kerrallaan. Laita sytykkeet ylimmäksi ja sytytä päältä. Hyviä sytykkeitä ovat kuivat puutikut, lastut ja tuohi.

Lue lisää vinkkejä puun puhtaaseen polttamiseen tästä TM Rakennusmaailman artikkelista.