Rakennetun ympäristön kiertotalous kiinnostaa eduskuntavaaliehdokkaita. Kiertotalouslupauksen on tehnyt viikossa jo lähes 40 ehdokasta.

Kiertotalouslupauksessa ehdokkaat lupautuvat edistämään rakentamisessa muun muassa uusio- ja purkumateriaalien käyttöä, ylijäämämaamassojen tehokkaampaa kierrätystä ja rakennusmateriaalien tuoteselosteiden käyttöönottoa.

Kiertotalouslupaukseen ovat lähteneet mukaan muun muassa nykyisen hallituksen asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.), sisäministeri Kai Mykkänen (kok.), vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo (vihr.), kaupunkitutkija Kaarin Taipale (sd.) sekä Vasemmistoliiton, RKP:n ja Liike Nyt -vaaliliiton ehdokkaita.

Kiertotalouden toteuttamiseen tarvitaan lainsäädännön tukea

Rakennettu ympäristö, rakennukset ja infrastruktuuri, aiheuttaa 38 prosenttia Suomen kasvihuonepäästöistä ja kuluttaa 35 prosenttia energiasta. Rakennetun ympäristön kiertotalous onkin vahva keino hillitä ilmastonmuutosta ja tehostaa resurssien käyttöä.

Rakennetun ympäristön rooli kiertotaloudessa osuu materiaalien ja energian kiertokulkujen optimoimiseen sekä resurssien palauttamiseen ja uudistamiseen. Kiinteistö- ja rakennusala edistää jo kiertotaloutta omilla toimenpiteillään, mutta alalla tarvitaan myös tulevan eduskunnan ja lainsäädännön tukea kiertotalouden toteuttamiseen. Keskeisiä asioita ovat uusiomateriaalien käytön lisääminen kaikessa rakentamisessa sekä rakennusten purkumateriaalin saaminen uudelleenkäyttöön.

Ehdokkaat voivat tehdä kiertotalouslupauksen osoitteessa rakennakiertotaloutta.fi ja äänestäjät näkevät listauksen lupauksen tehneistä ehdokkaista puolueittain. Uudet ehdokkaat julkaistaan sivulla tarkistuksen jälkeen.