Tammi-heinäkuussa Suomessa tehtiin 43 700 kiinteistökauppaa, mikä on 15 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Mökkikaupassa näkyy jo laskua, koska sopivaa tarjontaa ei ole riittävästi.

Vuonna 2020 tammi-heinäkuussa Suomessa tehtiin noin 8 000 omakotitalokauppaa. Tänä vuonna peräti 10 000 omakotitaloa on saanut uuden omistajan, eli omakotitalokauppa kasvoi 27 prosenttia vuodentakaisesta. Omakotitalon keskihinta nousi 167 000 euroon eli noin 8 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi tällä viikolla julkaistuista Maanmittauslaitoksen tilastoista.

Rahaa kiinteistökauppoihin käytettiin 6,3 miljardia euroa, mikä on 34 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Mökkikauppa osoittaa hiljenemisen merkkejä

”Tänä vuonna mökkikauppa on kääntynyt hieman laskuun huimista kaupan määristä vuonna 2020”, kertoo rekisteripäällikkö Taisto Toppinen Maanmittauslaitoksesta.

Suomalaiset hurahtivat koronan myötä mökkeilijöiksi, sillä mökkikauppoja tehtiin viime vuonna 50 % enemmän kuin vuonna 2019. Tämän vuoden tammi-heinäkuussa mökkikauppa laski noin kuusi prosenttia.

”Kiinteistövälittäjien mukaan mökeistä on ollut kova kysyntä. Kauppamäärien kuuden prosentin lasku johtunee siitä, ettei sopivaa tarjontaa ole riittävästi”, Toppinen arvelee.

Mökkien mediaanihinta oli alkuvuonna 96 000 euroa, mikä on 8 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Runsas kysyntä on nostanut hintaa. Kysyntä painottuu kohtuuetäisyydelle kasvavista suurista kaupungeista ja isojen vesistöjen rannoille.