Kiinteistökauppa kasvaa Maanmittauslaitoksen arvion mukaan tänä vuonna kolme prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Viime vuonna tehtiin 59 500 kiinteistökauppaa. Kauppatilasto kattaa kiinteistöt kuten omakotitalot ja kesämökit.

Tänä vuonna tehtiin 35 600 kiinteistökauppaa seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana. Vauhti on piristynyt ja kauppojen määrän odotetaan lisääntyvän. Tiedot käyvät ilmi Maanmittauslaitoksen ylläpitämästä kiinteistökauppojen tietopalvelusta. Sinne tiedot päivittyvät kuukausittain.

”Kiinteistökauppa nousee arviomme mukaan kolme prosenttia tänä vuonna. Tietopalvelustamme voi hakea tilastoja kaupan ajankohdan, rakennuksen sijainnin ja myös käyttötarkoituksen mukaan”, Maanmittauslaitoksen Taisto Toppinen kertoo.

Omakotitalojen edellisvuoden hintojen nousu tasaantui monessa kaupungissa. Maamme kalleimmat omakotitalot sijaitsevat Espoossa. Siellä talojen keskihinta tänä vuonna oli 479 000 euroa. Luvussa on nousua kaksi prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Omakotitaloja ja kesämökkejä

Helsingissä omakotitalo maksoi tänä vuonna keskimäärin 370 000 euroa, Vantaalla 306 000, Tampereella 270 000, Turussa 240 000 ja Oulussa keskimäärin 189 000 euroa. Helsingin ja Vantaan hinnat tippuivat yhdeksän ja viisi prosenttia edellisvuodesta. Tamperelainen omakotitalo maksoi tänä vuonna keskimäärin saman verran kuin viime vuonnakin. Turun ja Oulun hinnat kasvoivat 3-5 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Maanmittauslaitoksen kauppatilasto kattaa vain kiinteistöt omalla tontilla eikä esimerkiksi asunto-osakkeita kuten kerrostalohuoneistoja. Tilastosta puuttuvat myös vuokratontilla olevat omakotitalot.

Kesämökeissä omarantaisten rantamökkien hinnat ovat pudonneet tällä vuosikymmenellä 110 000 eurosta 94 500 euroon. Hintakehityksestä huolimatta kauppojen määrä on ollut vuodesta toiseen varsin tasainen. Kesämökkejä myydään 3 000 kappaletta vuosittain.

”Kalleimmat kesämökit kaava-alueella ovat Uudellamaalla, jossa rantamökki maksoi keskimäärin 163 000 euroa eli kymmenen prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Varsinais-Suomessa kesämökin keskihinta oli 135 000 euroa, ja luvussa on pudotusta 13 prosenttia”, Taisto Toppinen sanoo.

Pelto- ja metsäkauppa vilkastui

Peltojen hankinta ja myös metsäpalstojen kauppa on vilkastunut koko maassa. Peltokauppoja tehtiin alkuvuonna 370 kappaletta, ja tämä on 17 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Pellon keskihinta koko maassa oli 8 500 euroa hehtaarilta, ja luvussa on kahdeksan prosenttia laskua edelliseen vuoteen verrattuna.

Metsätilojen kauppoja tehtiin tämän vuoden alkupuolella 1 780 kappaletta eli kymmenen prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2016. Metsätila maksoi keskimäärin 2 730 euroa hehtaarilta. Kalleimmat metsät olivat Uudellamaalla ja Päijät-Hämeessä keskimäärin 4 200 euroa hehtaarilta, ja halvinta Lapissa eli 800 euroa hehtaarilta.

”Kaupat ovat keskittyneet eteläisimpään ja keskiseen Suomeen. Tämä selittää pelto- ja metsäkauppojen hintamuutoksia”, Maanmittauslaitoksen Esa Ärölä toteaa.