Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna edellisvuotta voimakkaammin. Eniten ovat kallistuneet sähkö ja lämmitys.

Muun muassa kaukolämmön, vesihuollon ja kiinteistöveron kustannuksia seuraavassa Indeksitalo-vertailussa kustannukset nousivat keskimäärin 2,6 prosenttia vuodesta 2018. Vuotta aiemmin kustannukset nousivat keskimäärin noin prosentin.

Vertailussa oli mukana 59 kuntaa, joiden alueella asuu hieman runsaat neljä miljoonaa henkeä eli miltei kolme neljästä suomalaisesta.

Kempele, Raahe ja Kokkola edullisimmat

Vertailukuntien korkeimmat kiinteistökustannukset ovat Rovaniemellä, Raisiossa ja Vihdissä. Niissä kaikissa yllettiin vähintään 3,10 euroon neliöltä kuukautta kohden. Helsingissä kustannukset ovat 3,07 euroa, kun keskiarvo on 2,76 euroa. Kolmessa vuodessa Helsingin kustannukset ovat nousseet 18 prosenttia, kun keskimääräinen nousu suurimmissa kaupungeissa on ollut 7 %.

Edullisemmat kiinteistökustannukset olivat Kempeleessä, Raahessa ja Kokkolassa. Uutena vertailuun tullut Kempele oli selvästi edullisin kustannuksiltaan, siellä kiinteistökustannukset olivat kuukaudessa 2,15 euroa neliöltä.

Kuntien välistä eroa kuvaa hyvin se, että kiinteistökusannuksiltaan kalleimmassa kaupungissa Rovaniemellä kiinteistökuluihin uppoaa 90-neliöisessä perheasunnossa runsaat 3 400 euroa vuodessa, kun taas Kempeleessä riittää hieman runsaat 2 300 euroa.

Sähkökustannukset nousivat jyrkästi

Kustannuksia ovat nostaneet eniten kiinteistösähkön vertailuhinnat, miltei yhdeksän prosenttia keskimäärin. Valtaosaltaan tämä oli seurausta sähkön energiahinnan noususta (keskimäärin +17 %). Rakennuksen kiinteistöveron ja kaukolämpökustannuksen keskimääräinen vuosimuutos on noin kolme prosenttia. Keskimääräinen vesikustannus nousi 1,5 prosenttia ja jätekustannukset keskimäärin jopa hieman laskivat.

Tontin kiinteistövero-osuus nousi keskimääräinen prosentin.

Vertailussa mukana olleissa 59 kunnassa keskimääräinen kustannusnousu oli runsaat 4 %. Eniten kustannukset nousivat Salossa, miltei 9 %. Syynä nousuun oli lämmityksen ja sähkön tuntuva kallistuminen. Kouvolassa kustannukset nousivat runsaat 7 % ja Helsingissä ja Oulussa noin 6 %.

Vertailussa olleista kunnista noin 20:ssa kustannusnousu jäi alle 1,5 prosenttiin, ja alle prosentinkin nousuja oli noin kymmenessä kunnassa. Haminassa taloyhtiöiden vertailukustannukset laskivat 3,2 prosenttia kaukolämmön ja kiinteistösähkön halpenemisen ansiosta.