Kiinteistöliiton mukaan kuntakohtaisten kiinteistökustannusten nousu on tänä vuonna ollut maltillista. Kalleimmat kustannukset löytyvät Rovaniemeltä ja Savonlinnasta.

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksessä oli viime vuoden tapaan mukana 59 kaupunkia ja kuntaa. Kiinteistökunstannukset nousivat 49 kunnassa.

Korkeimmat kiinteistökustannukset olivat Rovaniemellä, Savonlinnassa ja Vihdissä, joissa kaikissa kustannukset olivat vähintään 3,10 euroon neliöltä kuukaudessa. Rovaniemellä kuntakohtaisiin kiinteistökuluihin uppoaa 90-neliöisessä perheasunnossa miltei 3 400 euroa vuodessa

Rovaniemi pysyi vertailun kalleimpana kuntana, vaikka kustannukset olivat siellä lasekeneet viime vuodesta vajaan prosentin. Savonlinnassa kaukolämmön hinnannousu ja rakennuksen kiinteistöveron korotus nostivat kunnan kalleimpaan kolmikkoon. Myös Helsingissä vertailukustannukset ylitti 3 euroa neliöltä kuukaudessa.

Kovat erot

Edullisimmat kiinteistökustannukset löytyivät Kempeleestä, Kokkolasta ja Raahesta. Kempele oli viime vuoden tapaan selvästi edullisin, siellä kustannukset olivat 2,17 euroa neliöltä kuukaudessa. 90-neliöisessä perheasunnossa asuva selviää Kempeleessä kiinteistökuluista hieman runsaalla 2 300 eurolla.

Suurimpien kaupunkien osalta 90-neliöisessä huoneistossa asuva maksaa kuntakohtaisia kustannuksia Helsingissä noin 3 270 euroa vuodessa ja Espoossa miltei 3050 euroa. Tampereella vastaava summa on 3 120 euroa ja Turussa miltei 3 070 euroa.

Jäte- ja vesimaksut sekä kiinteistövero nostavat kustannuksia

Kiinteistökustannukset koostuvat muun muassa jätekustannuksista, kaukolämmöstä, vesihuollosta ja kiinteistöverosta. Jätekustannukset ovat nousseet vertailtavista kustannuksista eniten viime vuoteen verrattuna, keskimäärin noin 3 prosenttia. Eniten korotusta on ollut sekajätteessä ja ekomaksuissa.

Keskimääräinen vesikustannus nousi 1,8 prosenttia viime vuodesta. Myös kiinteistöveron osalta suunta oli ylöspäin. Rakennuksen kiinteistövero nousi keskimäärin runsaan prosentin verran ja tontin kiinteistövero puolestaan vajaan prosentin vuoden 2019 kustannuksiin verrattuna.