Katoilta putoava lumi ja jää uhkaavat nyt kaduilla liikkuvien turvallisuutta. Kiinteistöliitto muistuttaa, että kiinteistönomistaja vastaa kiinteistön turvallisuudesta ja siitä, että lumet tulevat turvallisesti pudotetutuksi.

Lauha sää saa raskaan lumen putoamaan katoilta hallitsemattomasti. Kaikissa kiinteistöissä ei  lumenpudotusta ja muita ajankohtaisia talvikunnossapidon velvoitteita ole hoidettu riittävällä ripeydellä. Kiinteistöliiton mukaan osa kiinteistönomistajista on kohdannut esimerkiksi vaikeuksia ammattitaitoisten lumenpudottajien löytämisessä.

Kiinteistöliitto muistuttaakin, että kiinteistön osakkaiden tai hallituksen ei pidä itse lähteä lumenpudotustöihin. Turvallinen työskentely vaatii asianmukaiset varusteet, kuten lumenpudottajien turvavaljaat ja ohikulkijoiden turvaksi pystytettävät eristyspuomit.

”Kiinteistönomistaja vastaa kiinteistön turvallisuudesta, joten vastuu siitä, että lumet tulevat turvallisesti pudotetuksi, on viime kädessä taloyhtiön hallituksella”, muistuttaa Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Liikaa lunta myös parvekkeilla ja terasseilla

Katolla olevan lumikuorman lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota lumen määrään myös parvekkeilla ja terasseilla. Lumet kannattaa lapioida pois terasseilta ja parvekkeilta, jotta lumi ei sulaessaan aiheuttaisi kosteusvaurioita talon rakenteisiin tai huoneistoihin.

Lumien poistaminen parvekkeilta ja terasseilta kuuluu osakkaiden vastuulle. Taloyhtiö on kuitenkin vastuussa kiinteistön turvallisuudesta, eikä osakkaiden omatoiminen lumenpoisto parvekkeita lapioimalla ole välttämättä turvallisuuden kannalta järkevin ratkaisu. Sen vuoksi Kiinteistöliitto suosittelee, että taloyhtiöt järjestävät lumien poistamisen parvekkeilta ja terasseilta keskitetysti ja valvotusti. Sulamisvesien lisäksi suuri lumikuorma itsessään voi aiheuttaa rakennukselle riskin.

Lumimassa olisi hyvä siirtää pois parvekkeelta siinä vaiheessa, kun lumi ylittää parvekkeen kynnyksen eikä ovea saa enää kunnolla auki.