Koko maassa ja erityisesti suurimmissa kasvukeskuksissa kaupungin sisäinen hintahaitari on kasvanut tällä vuosituhannella voimakkaasti ja sama kehitys jatkuu, käy ilmi Kiinteistömaailman, eCraftin ja Etuovi.comin julkaisemasta päivityksestä asuntojen hintaennusteeseen vuosille 2018 -2020.

Hinnat ovat nousussa kolmessakymmenessä, ovat tasaisia 139:n ja ovat laskussa 76:n paikkakunnan kohdalla. Kiinteistömaailman mukaan tämä tarkoittaa, että lähes 90 prosenttia suomalaisista asuu vakaan tai jopa nousevan hintakehityksen paikkakunnilla.

”Viime kuukausien kehitys ei ole tuonut esiin yllätyksiä, joka olisi pistänyt analytiikkaan ja koneoppimiseen pohjautuvan ennusteemme uusiksi. Yksittäisiä muutoksia on tapahtunut, mutta seisomme edelleen pääpiirteissään aikaisemman arvion takana”, Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkinen kertoo.

Rannikkoseutu nousee

Kiinteistömaailma kertoo erilaisten tekijöiden vaikuttavan asumiseen ja asuntomarkkinoihin. Niitä ovat talous, kasvukeskukset, yksinasuminen ja väen ikääntyminen. Talous kasvaa ja kuluttajaluottamus on korkealla, kasvukeskukset vetävät ihmisiä puoleensa, yksinasuminen lisääntyy ja asuntojen koko pienenee koko maassa, väki vanhenee ja maaseutu tyhjenee.

Hintatutkimuksen mukaan kasvukeskuksissa kuten pääkaupunkiseudulla, Turussa, Tampereella ja Oulussa asuntojen hinnat ovat nousseet. Myös länsirannikolla kuten Uudenkaupungin seudulla hinnat kohoavat. Kasvukeskusten ja länsirannikon lisäksi asuntojen hinnat ovat kasvaneet selvästi kymmenellä paikkakunnalla eri puolilla maatamme.

”Ainoaksi isoimpien kaupunkien ulkopuoliseksi selkeäksi alueelliseksi ryppääksi nousee länsirannikko ja siellä Luoto, Närpiö, Maalahti, Kruunupyy ja Uusikaarlepyy. Niihin kaikkiin ennuste povaa selkeää kasvua lähivuosina. Erittäin mielenkiintoinen ilmiö seurattavaksi”, Erkki Heikkinen toteaa.

Hintahaitari vaihtelee

Paikkakuntien sisäinen hintavaihtelu eli hintahaitari on levinnyt tällä vuosituhannella. Pienen hintahaitarin paikkakunnilla kuten Suomussalmella, Karijoella ja Rääkkylässä asuntojen hinnat ovat käytännössä samat eri alueilla. Kemissä, Porissa ja Jämsässä kalleimman alueen asunto voi maksaa neliöltä neljä kertaa enemmän kuin halvimman alueen.

”Suurimman hintahaitarin listalle mahtuvat kaikki isoimmat kasvukeskukset kahta poikkeusta lukuun ottamatta. Nämä ovat Espoo ja Vantaa. Kaupungeissa hintahaitari on keskiverto lähikuntien kuten Tuusulan, Keravan ja Järvenpään tavoin. Helsingissä hintahaitari on suuri, ja kalleimpien alueiden neliöhinta voi olla kolminkertainen halvimpaan verrattuna”, Erkki Heikkinen sanoo.

Hintahaitariarvioinnissa Suomen paikkakunnat jaettiin tasakolmanneksin suurimman, keskialueen ja pienimmän hintahaitarin paikkakuntiin. Pois jätettiin ääripäät eli 5% kaikkein kalleimmista ja 5% kaikkein edullisimmista toteutuneista asuntokaupoista yksittäistapausten vaikutuksen poistamiseksi.

Kiinteistömaailman ennuste asuntojen hinnoista 2018-2020 löytyy osoitteesta: https://www.kiinteistomaailma.fi/asuntojen-hintaennuste