Kinkkurasva voi muodostua ongelmaksi, jos sitä ei käsitellä asianmukaisesti. Kinkun rasvaa ei pidä missään tapauksessa kaataa viemäriin! Rasva tukkii tehokkaasti ja asuntokohtaisesti tiskialtaan viemäreitä ja niiden hajulukkoja.

Omakotitaloissa taajamissa rasva tukkii lisäksi saostuskaivoja ja haja-asutusalueella mahdollinen puhdistusjärjestelmä kuormittuu. Laajemmassa kuvassa taloyhtiön putkistoa joudutaan huoltamaan suotta ja vedenpuhdistuslaitokset kuormittuvat turhaan. Tästä syntyy tarpeetonta haittaa asumiseen ja kustannuksia mahdollisista puhdistus- tai korjaustoimista.

Oletetaan, että kerrostalossa paistetaan viisikymmentä noin seitsemänkiloista kinkkua. Niistä erottuu paistettaessa yhteensä noin sata litraa rasvaa. Eli käytännössä noin kymmenen täyttä rakastamaamme muoviämpärillistä. Otollisissa oloissa sata litraa rasvaa voi aiheuttaa kaikkia asukkaita haittaavan viemäritukoksen. Kenenkään joulumieli ei ainakaan ylene, jos pukin sijaan on kutsuttava huoltomies viemäreitä avaamaan.

Kinkkutempulla joulukinkun rasvat talteen ja hyötykäyttöön

Paistopussissa paistetun kinkun rasva on helppo valuttaa pussista jäähtyneenä tyhjään maitotölkkiin. Kinkun pintaan jääneet sulamattomat rasvat voi leikata tai kaapia veitsellä ja lusikoida samoihin tölkkeihin.

Purkitetut rasvat toimitetaan keräyspisteisiin, joista ne edelleen toimitetaan jalostetavaksi polttoaineeksi. Kinkkutemppu-kampanjalla kerätään tänäkin vuonna kinkunrasvaa ja muutetaan se dieselpolttoaineeksi. Tuotto käytetään hyvään tarkoitukseen vähävaraisten perheiden joulunvieton tukemiseen. Tavoitteena on saada talteen vähintään 100 000 kotitalouden paistinrasvat.

Litrasta paistinrasvaa voidaan valmistaa vajaa litra dieselpolttoainetta. Yhden keskikokoisen kinkun paistinrasvasta valmistetulla uusiutuvalla dieselillä voi ajaa noin kolme kilometriä.

Rasvatukos – mitä tehdä?

  • Rasvatukos on yleisin syy kotien viemäritukoksiin. Rasva jähmettyy viemärissä ja muodostaa vähitellen rasvatukoksen. Viemäreihin kertynyt rasva aiheuttaa myös hajuongelmia ja houkuttelee rottia. Pahimmillaan rasva pitää leikata putkistosta pois.

Jos paistinrasvaa päätyy viemäriin ja tukos yllättää, toimi näin:

1 Lopeta veden käyttö, kun viemäri ei vedä.

2 Imukupilla voi selvittää pienet tukokset.

3 Isommissa tukoksissa ota yhteyttä huoltoyhtiöön tai lokayritykseen.