Kivivillasta syntyvä leikkuuhukka saadaan uusiokäyttöön, kun uusi kierrätysjärjestelmä tulee käyttöön tammikuussa.

Paroc, Lassila & Tikanoja ja Eko-Expert lanseeraavat tammikuussa kierrätysjärjestelmän kivivillalle. REWOOL-järjestelmän myötä rakennusteollisuudessa ja työmailla käytettävästä kivivillasta syntyvä leikkuuhukka saadaan tehokkaasti uusiokäyttöön.

Eristemateriaalina rakentamisessa käytettävän kivivillan leikkuuhukan päätyminen kaatopaikalle kuormittaa ympäristöä sekä aiheuttaa yrityksille kustannuksia jätemaksujen muodossa.

Parocin kehityspäällikkö Susanna Tykkä-Vedder kertoo, että asiakkaat ovat odottaneet kierrätysjärjstelmän käyttöönottoa.

”Meitä ajaa vapaaehtoinen tuottajavastuu ja halu rakentaa kestävää tulevaisuutta. Sillä, että villa saadaan pois sekajätelavalta, vastaamme myös asiakkaidemme toiveisiin.”

Jatkojalostuksessa syntyy puhdasta puhallusvillaa

Kierrätysjärjestelmän käyttöönottoa edeltäneen vuoden mittaisen pilottivaiheen aikana on kerätty kokemuksia oikeanlaisista keräilyastioista sekä opeteltu toimintatapoja. Kierrätysjärjestelmä on valmis laajempaan käyttöön heti tammikuusta.

L&T:n asiakkuuspäällikkö Jari Heinon mukaan uusi järjestelmä on erittäin helppokäyttöinen.

”Kun rakennusyritys haluaa jatkossa työmaalleen villankierrätyksen, se järjestyy yleensä yhdellä puhelinsoitolla.”

Käytännössä leikkuuhukka lajitellaan sen syntypaikalla, jossa hukkapalat kerätään keräysastioihin. Sen jälkeen ne kuljetetaan Eko-Expertille, joka jatkojalostaa niistä puhdasta puhallusvillaa. Asiakkaalla on mahdollisuus ostaa tai vuokrata kierrättämiseen soveltuvat säkit, astiat, puristimet tai paalaimet L&T:n valikoimista.

EU:n jätedirektiivin mukaan vuonna 2020 jäsenmaiden on kierrätettävä rakennus- ja purkujätteistään 70 prosenttia materiaalina. Kivivillan kierrätysmahdollisuuksien parantuessa lakisääteisten velvoitteiden täyttämisestä tulee yrityksille helpompaa.