Kodeissa tapahtuu vuosittain noin 37 000 vesivahinkoa, eli noin sata vesivahinkoa vuorokaudessa. Ne olisi usein helppo estää.

Vesivahingon pystyy usein ehkäisemään itse. Vuotovahingon aiheuttaa tyypillisesti huollon puute, käyttöiän täyttyminen tai virheellinen asennus.

Kodinhoitohuoneessa, keittiössä sekä kylpyhuoneessa olevia vesipisteitä ja rakenteita on hyvä tarkkailla säännöllisesti. Tarkista, että tiski- ja pesualtaan vesilukkojen tiivisteet ja liitokset ovat tiiviit, ja että astian- ja pyykinpesukoneen letkut ovat kunnossa. Vettä kuljettavien laitteiden ja järjestelmien käyttöikää tulee myös seurata tarkasti.

Astianpesukone on hyvä uusia ainakin 15 vuoden välein ja putkisto tarkastuttaa ammattilaisella ennen 30 vuoden ikää.

Vuoto piilee putkistossa

Yleisimpiä vesivuodon lähteitä ovat Finanssialan Keskusliiton vuotovahinkoselvityksen mukaan putkistot. Lähes 40 % vuotovahingoista aiheutui selvityksen mukaan viemäriputkistosta ja kylmän käyttöveden putkistosta. Laitteista eniten vesivuotoja aiheutti astianpesukone: 12,3 % vuotovahingoista oli lähtöisin astianpesukoneesta.

Vuotovahinkojen varalle on kehitetty laitteita ja järjestelmiä, jotka havaitsevat vesivuotoja ja seuraavat kodin vedenkulutusta.

Tiskialtaan alle voi asentaa etäseurantalaitteeen, joka auttaa havaitsemaan esimerkiksi astianpesukoneen, lämminvesivaraajan tai pakastimen vuotojen seuraamiseen.

”Vuotovahti hälyttää vesivuodosta suoraan matkapuhelimeen ja on helppo ottaa käyttöön. Putkiston vuodot havaitaan kätevimmin vesimittaria seuraamalla aikoina, jolloin kodissa ei ole vedenkulutusta”, Raksystemsin kuntotarkastusosaston johtaja Kim Malmivaara kertoo.

Lue lisää:

Toimi näin, kun vesivahinko osuu kohdalle

Vuotovahti ehkäisee omakotitalon vesivahingon

Vesivahinkoja voidaan ennakoida