Kodin märkätiloissa ja keittiössä viihtyy erilaisia pieniä hyönteisiä, jotka eivät sinne kuulu. Sokeritoukka ja sokerimuurahainen ovat näistä yleisimpiä. Näin pääset niistä eroon.

Sytytät aamulla valon kylpyhuoneeseen. Vilahtiko jokin harmaa eliö maton alle? Se oli luultavasti sokeritoukka, joka oli noussut yöllä ylös viemäristä herkuttelemaan kylpyhuoneen lattialla olevalla lialla. Sokerimuurahainen taas viihtyy keittiössä.

Sokeritoukka syö  likaa ja nakertaa vaatteita

Aikuinen sokeritoukka on noin sentin pituinen, hopeanvärinen hyönteinen, jolla on pitkät tuntosarvet ja takapäässä pitkät sukaset. Toukka näyttää samalta, mutta on kooltaan pienempi. Ne elävät kosteissa ja lämpimissä sisätiloissa, kuten viemäreissä, keittiössä, kylpyhuoneessa ja kellarissa. Päivällä niitä et näe, mutta yön pimeydessä ne liikkuvat mielellään etsien tärkkelyspitoista syötävää.

Sokeritoukalle kelpaavat kylpyhuoneen lattialta löytyvät hiukset, ihokarvat, irronnut ihosolukko ja lika. Se voi jopa nakertaa tapettiliimaa, homeista paperia tai valokuvia. Jos löydät lattialla lojuneesta vaatteestasi pieniä reikiä, voivat ne olla sokeritoukan aikaansaannoksia.

Sokeritoukka on voinut kulkeutua kodin tiloihin putkien läpivientien kautta ja noussut hajulukkojen läpi. Munat sokeritoukka laskee rakoihin ja halkeamiin. Jos sokeritoukkia on paljon, se saattaa jopa olla merkki kosteusvauriosta, sillä sokeritoukka syö myös homesienien rihmastoa ja itiöitä.

Kokeile tätä: Sokeritoukia voi hävittää kaatamalla kiehuvan kuumaa vettä viemäreihin. Käy pyretriinipitoisella aineella iltaisin läpi esimerkiksi lattiakaivot ja viemäriputket. Pitempivaikutteista torjunta-ainetta käytetään lattialistoihin ja muihin rakopaikkoihin, joissa torjunta-aine saa tehota useamman viikon. Uusi käsittely tarvittaessa.

Aikuinen sokeritoukka on noin sentin pituinen ja hopeanhohtoinen.

Sokerimuurahainen kiipeää kodin pinnoille, jopa keittiökaappeihin

Sokerimuurahainen eli mauriainen on aikuisena 4-5 mm pitkä musta murahainen. Se ilmestyy keittiöön keväisin ja kesäsin. Pesä sillä on usein ulkona kukkapenkeissä tai rakennuksen kivijalassa, josta se pääsee asuintiloihin halkamien kautta.

Vaikka sokerimuurahainen on vaaraton, on se silti ilkeä vieras. Se saattaa löytää tiensä korkeallekin keittiökaapistoihin etsiessään syötävää.

Kokeile tätä: Pidä keittiö siistinä ja puhdista esimerkiksi leivänmurut pöydiltä. Pidä myös ruokatarvikkeet kannellisissa, tiivissä purkeissa, jotta ne eivät houkuttele muurahaisia. Sokerimuurahaista voi yrittää torjua erilaisilla syöteillä ja torjunta-aineilla, mutta usein paras tapa päästä niistä eroon on kuitenkin tukkia sen sisäänpääsy ja rikkoa pesät.

Sokerimuurahainen tulee sisälle asuntoihin usein alkukeväästä.