EU:n energiamerkintä uudistuu maaliskuusta 2021 alkaen. Uudistuksella tavoitellaan kuluttajille selvempiä merkintöjä. Muutoksiin ajaa myös laitteiden kasvanut energiatehokkuus.

Uudistuksen taustalla on laitteiden kasvanut energiatehokkuus ja nykyisen energiamerkinnän epäselvyys kuluttajille. Suurin muutos energiamerkinnässä koskee luokitusta, jossa palataan takaisin A-G-asteikolle eli luokat A+, A++ ja A+++ poistuvat. Merkkiin lisätään myös QR-koodi. Se johtaa Euroopan komission tuotetietokanta EPREL:iin, jossa kuluttajat saavat lisätietoa tuotteesta.

Maaliskuun alusta 2021 alkaen uusi energiamerkki löytyy näistä tuoteryhmistä:

  • Jääkaapit, pakastimet, jääkaappipakastimet ja viinikaapit
  • Astianpesukoneet
  • Pyykinpesukoneet ja kuivaavat pyykinpesukoneet
  • Televisiot ja näytöt

Myös lamppujen energiamerkintä uudistuu. Niiden uudelleenskaalatut merkit astuvat voimaan 1.9.2021.

Uudistuksen myötä jälleenmyyjillä on velvollisuus kiinnittää kaupoissa energiamerkit tuotteisiin näkyvällä ja selvällä tavalla. Verkkokaupassa energiamerkki pitää tuoda selvästi näkyviin joko suoraan tuotteen hinnan yhteyteen tai tuotteen energialuokka tuodaan esille nuolimerkin ja siitä energiamerkkiin johtavan linkin avulla.

Motivan mukaan muutoksen suurimpana etuna on energiansäästön ja päästövähennyksien saavuttaminen, kun laitevalmistajat pyrkivät kehittämään edelleen energiatehokkaampia laitteita saavuttaakseen A-luokituksen uudelleen. Lisäksi uudistus helpottaa markkinavalvontaa ja auttaa kuluttajia saamaan helpommin lisätietoa tuotteista ja vertailemaan niitä.