Hyvä koiratarha on turvallinen ja mukava koiralle. Omistajille se tarjoaa huolettomuutta ilman koiran karkaamisen pelkoa tai kallista pihan aitaamista. 

Suomessa on noin 700 000 koiraa, joille kunnon koiranomistajat haluavat tarjota hyvän elämän. Iso osa koiran ulkoelämästä kuluu lenkkeilyyn ja muuhun aktiivisen liikuntaan, mutta monet koirat viettävät lisäksi aikaansa pihapiirissä puuhaillen ja oleillen.

Varsinkin ison ja maastoltaan monimuotoisen tontin rajaaminen koiran­pitäväksi on kallista puuhaa ja joissakin tapauksissa liki mahdotonta. Moni haaveileekin koiratarhan rakentamisesta, sillä hyvässä tarhassa koirat pysyvät ja viihtyvät. Silloin kotiväki vapautuu vahtimasta ja stressaamasta, mitä koira tai useampi milloinkin pihalla puuhaa ja livahtaako joku kenties karkuun.

Koiratarhan hankkiminen tehdään koiran etu mielessä ja rotuvaatimukset edellä. Tarhaa ei siis hankita lähtökohtaisesti siksi, että vaivalloiseksi koettu koira voitaisiin tuupata pois tieltä oleskelemaan pitkiä aikoja yksikseen.

Koira on laumaeläin, joten yksinolo ei ole sille mieluisaa. Yhteys ihmisiin säilyy myös tarhassa ollessa, kun koiratarha on sijoitettu pihapiiriin järkevästi eli hyvän näköyhteyden päähän.
Tarhaa voidaan käyttää myös tilanne edellä, vaikka koira muulloin vapaana pihalla oleskelisikin. Kotiväki vieraineen voi esimerkiksi grillata kesäillassa ja koira osallistuu tarhassa yhteiseen olemiseen, mutta kenenkään ei tarvitse vahtia sen tekemisiä kaiken aikaa silmä tarkkana. Muuten vaihtoehtona voisi olla esimerkiksi koiran kytkeminen tai sulkeminen sisätiloihin.

Tarhamarkkinoita perkaamaan

Koiratarhojen valmispakettimarkkinoilla on valinnanvaraa. Tarjontaan saa selkoa, kun tuotteet ryhmitellään ensin materiaalin mukaan puurunkoisiin ja kokonaan metallirakenteisiin tarhoihin. Tarhaverkko voi olla kuumasinkittyä ja metallinväriseksi jätettyä tai sähkösinkittyä eli galvanoitua ja sen jälkeen maalattua. Myös verkon kiinnitystavalla on merkitystä: hitsatut saumat pitävät varmemmin kuin niitatut.

Koiran tarhan on oltava eläinsuojeluasetuksen mukainen. Aidan on oltava eläimelle turvallinen ja eläinlajille sopivasta materiaalista valmistettu. Jos aita on verkkoaitaa, verkon silmäkoon on oltava sellainen, että eläin ei voi jäädä siihen kiinni päästään, raajoistaan tai muista ruumiinosistaan.

Vankka rakenne ja hitsatut saumat ovat tärkeitä varsinkin vilkkaiden ja isokokoisten koirien tarhassa. Sähkösinkitty ja maalattu pinta on ruostesuojattu ja säänkestävä. Hyvä värivalikoima on niiden koiranomistajien mieleen, jotka haluavat taloon sopivan koiratarhan.

Ulkotarhan on oltava riittävän tilava ottaen huomioon koirien lukumäärä, koko ja aktiivisuus.

Tarhan korkeus valitaan koiran koon, pomppuvoiman ja myös maantieteellisen sijainnin mukaan.

Pohjoisen lumisiin talviin on valittava tyypillisesti korkeampi tarha kuin Etelä-Suomen vähälumisempiin oloihin. Tosin etelämpänäkin joinakin talvina hyvinkin korkeaksi nouseva hanki jättää aitauksen liian matalaksi, joten hankinta kannattaa tehdä varman päälle tai sitten valmistaudutaan käyttelemään lumilapiota. Tarvittaessa maapohja on salaojitettava ja viemäröitävä, jotta se pysyy kuivana.

Artikkeli on ilmestynyt TM Rakennusmaailmassa 4/21. Lue koko juttu: Koiratarha kotipihaan

Lue lisää:

Lemmikkiystävällisessä kodissa materiaaleilla ja turvallisuudella on merkitystä