Naapuririita voi alkaa pianonsoitosta – tai vaikkapa koiran haukunnasta, mistä Helsingin hovioikeus antoi tuomion kotirauhan häirinnästä.

Koirien omistaja, kolmekymppinen pyhtääläinen mies sai viime syksynä tuomion kotirauhan rikkomisesta Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Naapureiden mukaan miehen metsästyskoirat, kaksi terrieriä ja suomenpystykorva, haukkuivat ulkotarhassa tuntikausia.

Valituksen tehneiden naapurien mukaan koirien haukunta valvotti heitä öisin. Naapureiden mukaan koirien omistaja ei tehnyt mitään haukkumisen vähentämiseksi. Hän totesi, että koirat ovat metsästyskoiria, eikä niitä voi pitää sisällä.

Eri naapureiden näkemykset koirien haukkumisesta olivat ristiriitaisia. Toista naapuria koirien haukunta ei häirinnyt.

Kotirauhan häirintä menossa korkeimpaan oikeuteen?

Käräjäoikeus määräsi koirien omistajalle 50 päiväsakkoa, hänen tuloillaan 2650 euroa. Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Ylen MOT-ohjelma.

Koirien omistaja valitti tuomiostaan hovioikeuteen. Helsingin hovioikeus päätyi nyt toukokuussa samaan kuin käräjäoikeus aiemmin. Mies sai 50 päiväsakkoa kotirauhan häirinnästä ja maksettavaksi yli 20 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Ylen mukaan koirien omistaja aikoo hakea tuomiostaan valituslupaa korkeimmalta oikeudelta. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun korkein oikeus käsittelee koiran haukkumista koskevaa kotirauhan häiritsemistä.

Kerro meille, jos sinulla on kokemuksia häiritsevistä naapureista

Naapuririidat syntyvät monenlaisista syistä. Naapurin metelöinti ja stereoiden huudattaminen, pianonsoitto tai pensasaidan rakentaminen tonttien väliselle rajalle ovat klassisia riitojen aiheita. Joskus riita voi alkaa tupakoinnista, lumitöistä tai parkkipaikkojen, saunavuorojen ja pyykkitupien käytöstä.

Onko sinulla omia kokemuksia häiritsevistä naapureista? Lähetä meille tarinasi naapuririidasta sähköpostilla osoitteeseen rakennusmaailma@otavamedia.fi. Käsittelemme niitä luottamuksellisesti ja kirjoittajien luvalla käytämme anonyymeinä tarinoina syksymmällä julkaistavassa juttukokonaisuudessa.

Lue lisää:

Pientalon rakentamisen ja melun ei tarvitse rikkoa naapurisopua

Tupakointikielto voi parantaa naapurisopua

Rakentaja naapurien hampaissa

Yhteinen pensasleikkuri naapurin kanssa? Kaikkea ei tarvitse hankkia vain itselle