Moni opiskelija vuokraa syksyllä oman asunnon ensimmäistä kertaa. Suomalaisten yksityinen asuntosijoittaminkin on lisääntynyt viime vuosina. Mitä sekä vuokralaisen että vuokranantajan kannattaa tietää asunnon ja sen irtaimiston vakuuttamisesta?

Vakuutusyhtiöt saavat säännöllisesti kysymyksiä siitä, kenen vastuulla vuokra-asunnon vakuuttaminen on. Vuokranantaja luottaa edelleen usein siihen, että hänen ottamallaan vuokralaisella on kotivakuutus. Pelkkä luotto ei riitä, vaan vakuutusyhtiöt kehottaa vuokranantajaa edellyttämään, että vuokralaisella on voimassaoleva kotivakuutus.

”Etenkin moni ensi kertaa omilleen muuttava opiskelija voi olla myös tietämätön, joten kotivakuutus ja muut asumisen pelisäännöt kannattaa käydä selkeästi läpi. Asunnon arvoon suhteutettuna tuntuu silti riskinotolta luottaa, että vuokralainen huolehtii asunnon vakuuttamisesta. Vuokranantajan kannattaakin vakuuttaa itse huoneiston kiinteä sisustus sekä asunnossa oleva mahdollinen oma irtaimisto, kuten kodinkoneet. Vuokralaisen kotivakuutus puolestaan kattaa hänen oman irtaimistonsa”, neuvoo tuotepäällikkö Henrik Rantanen Ifistä.

Vuokralaista ei voi vaatia käyttämään omaa vakuutustaan vuokranantajan irtaimiston tai kiinteän sisustuksen vahinkoihin, vaikka vahinko olisikin vuokralaisen aiheuttama.

Taloyhtiön kiinteistövakuutus ei korvaa omaa vakuutusta

Yksi tärkeä syy vuokra-asunnon vakuuttamiseen on varautuminen vuokrariitoihin tai erimielisyyksiin esimerkiksi taloyhtiön kanssa. Oma kotivakuutus ei yleensä korvaa sijoitusasunnon riidoista johtuvia asianajajan palkkioita ja oikeudenkäyntikuluja. Vakuutusyhtiö neuvookin ottamaan sijoitusasunnolle oman oikeusturvavakuutuksen.

Taloyhtiön kiinteistövakuutus korvaa useissa tapauksissa isot vahingot, mutta vain perustasoon eli pääsääntöisesti talon valmistumisvuoden tai peruskorjauksen varustelutasoon asti.

”Jos olet itse asentanut huoneistoon vaikkapa uuden kalliin parketin ja taloyhtiössä tapahtuu vesivahinko, yhtiön kiinteistövakuutus ei välttämättä korvaa vastaavan parketin uusimista, jolloin vuokranantajan vakuutuksesta on hyötyä”, Rantanen kuvaa.

Vuokra-asunnolle otettu vakuutus on verovähennyskelpoinen, jos asunto on annettu vuokralle tulonhankkimistarkoituksessa. Vuokrantantajan vakuutukseen voi  esimerkiksi Ifissä ottaa vuokralaisen tahallisia vahinkoja kattavan lisäturvan, joka korvaa huoneiston kiinteälle sisustukselle aiheutettuja äkillisiä vahinkoja.

Lisätietoa vuokralaisen oikeuksista ja  velvollisuuksista: www.vuokralaiset.fi

Lisätietoa vuokranantajien oikeuksista ja velvollisuuksista: www.vuokranantaja.fi