Kuuden sadan litran muovisessa hybridivaraajassa on takkalämpö- ja aurinkokierukat, mutta ei sähkövastusta.

Kiiminkiläinen talo ei ensivilkaisulla poikkea tavanomaisesta. Puuverhous ja150 lämmintä neliötä kahdessa kerroksessa. Kattolappeelta löytyy sentään kolme aurinkokeräintä, ja halkopino pihamaalla on pitkä. Ikivanhojen lämmitysmuotojen valjastaminen älykkääksi hybridijärjestelmäksi vaati annoksen pioneerihenkeä.

Talon suunnittelussa oli muutama suuntaviitta. Ison tontin puuvaranto otettaisiin hyötykäyttöön ja aiemmasta talosta poiketen villasukat vaihdettaisiin vesikiertoiseen lattialämmitykseen.

Talopaketti valittiin rautakaupan katalogista matalaenergiamallina, mutta lämmitysjärjestelmää mietittiin pidempään. Vaihtoehtoja mietittäessä selvisi, ettei olisi yhtä autuaaksi tekevää lämmitysmuotoa. Ekologisin ja energiatehokkain lämmitysmuoto pohjolan pakkasissa olisi yhdistelmä, jota myös hybridiksi kutsutaan.

Suunnitelmat alkoivat hahmottua ja päädyttiin kolmen asian yhdistämiseen. Lämmityskaudella käytettäisiin puuta niin paljon kuin mahdollista. Pelkkä varaava kivikasa ei riittäisi tulisijaksi, vaan lämpöä laitettaisiin kiertoon vesitakalla. Kesällä takkalämmityksestä luovuttaisiin, koska tarjolla on aurinkoenergiaa, jota varten hankittaisiin keräimet.

Energiavaraaja olisi myös selviö, mutta rakentajalle suositeltiin muovivaraajaa, jonka energiatehokkuudesta oli hyviä kokemuksia. Varaajaa ei hehkutettaisi kuumana pelkästään siksi, että joku sattuisi tarvitsemaan lämmintä käyttövettä. Sen sijaan käyttövettä jälkilämmitettäisiin suoralämmittimellä aina tarvittaessa ja samanlaista periaatetta voisi soveltaa myös lattialämmitysjärjestelmässä. Koko systeemiä ohjaamaan asennettaisiin älykäs ohjausjärjestelmä.
Perinteisten teräsvaraajien yläosassa on laipalla osittain erotettu osasto, joka lämmitetään sähkövastuksella korkeampaan lämpöön. Edellä mainitussa yläosassa on oltava noin 65-asteinen vesi, jotta varaajan lyhyellä lämminvesikierukalla saataisiin ulos noin 55-asteista käyttövettä. Muovista valmistettuun Riku­Therm-lämminvesivaraajaan perustuvassa järjestelmässä ei tarvitse kuumentaa varaajan yläosassa käyttövesitilaa. Sähköistä lämpövastusta ei ole lainkaan.

Muovivaraaja koostuu PE-muovisesta ulkokuoresta, yhtenäisestä 100-millisestä polyuretaanieristeestä ja PE-RT-muovisesta sisäkuoresta. Varaajan lämminvesikierukka on riittävän pitkä, joten sillä saadaan ulos juuri se lämpömäärä, mitä varaajassa on tarjolla. Varaajan lämpövastuksen tavallaan korvaa erillinen suoralämmitinlaite, jolla käyttöveden voi lisäkuumentaa aina silloin, kun vesihana aukaistaan. Varaajassa ei siis tarvita sen vuoksi lisälämpöreserviä.

Suoralämmitin mittaa varaajalta tulevan käyttöveden lämpötilaa sekä lämmittää vettä vain tarpeen mukaan ja säätyvällä teholla. Sähköistä suoralämmitystä voidaan soveltaa myös talon lämminvesikiertojärjestelmässä silloin, kun lämmitystarve on suurimmillaan, takkaa ei lämmitetä tai aurinko ei paista.

Lue aiheesta lisää TM Rakennusmaailman numerosta 3/14, joka ilmestyi 19.3.