Itäsuomalainen Kontiolahti palkittiin pientalomyönteisimpänä kuntana Asu & Remontoi -messuilla lauantaina 6.4.2019 Helsingissä. Kontiolahtea kiitetään rakennusvalvonnan sujuvuudesta ja kunnan markkinoimisesta vetovoimaisena asuinpaikkana.

Kunnan markkinoiman vetovoimaisuuden allekirjoittavat myös itse kontiolahtelaiset. Heidän mielestään rakennusluvan ja muiden luvanvaraisten toimien hakeminen sekä päätöksen saaminen on sujuvaa ja nopeaa. Kyselyn tulosten mukaan Kontiolahdelle kaavoitetaan riittävästi omakotitontteja. Erityisen kiitoksen asukkailta saa rakennusvalvonta ja sieltä saatavat neuvot.

Aktiivinen maapolitiikka ja kaavoittaminen

Kontiolahden voimakas kasvu alkoi 1980-luvun alussa, kun kunta aloitti aktiivisen maapolitiikan ja kaavoittamisen.

”Omakotiasuminen on ylivoimaisesti suosituin asumismuoto kunnassamme. Väestömme on Itä-Suomen nuorin ja meillä asuu paljon lapsiperheitä. Perheet haluavat rakentaa sekä kaava- että haja-asutusalueille. Kunnassa on nyt lähes 15 000 asukasta ja 10 alakoulua. Hyvät palvelut ja kasvuhaluinen asenteemme ovat olleet oikea ratkaisu, ja olemme erityisen kiitollisia saamastamme tunnustuksesta”, Kontiolahden kunnanjohtaja Jere Penttilä kertoo.

Kontiolahden Omakotiyhdistys toimii aktiivisesti ja vaikuttaa kuntaan asumisen asioissa. Parannettavaakin kunnassa toki löytyy: Kontiolahtelaisten, kuten suomalaisten yleensä, kritiikki kohdistuu sähkön siirtomaksuihin. Lisäksi vastaajat odottavat, että laajakaistapalveluiden liittymismaksua ja hinnoittelua tulisi kohtuullistaa. Kolmanneksi kehityskohteeksi Kontiolahdella nousevat tonttivuokrat ja tonttivuokrakorotukset.

Omakotiliitto selvitti jo kolmatta kertaa yhdessä sidosryhmiensä Hirsitaloteollisuuden ja Pientaloteollisuuden kanssa Suomen pientalomyönteisintä kuntaa. Selvitys kartoitti, mikä kunta Suomessa asukkaiden, rakentajien ja talotoimittajien mielestä on erityisesti asumisen ja rakentamisen kannalta pientaloasukkaalle myönteisin paikka elää, asua ja rakentaa.