Korkea sähkön hinta  saa monet etsimään vaihtoehtoja lämmityksen järjestämiseen. Yksi ratkaisu on hybridimalli eli uusiutuvan lämmitysöljyn ja lämpöpumpun yhdistelmä.

Pörssisähkön hinta on nyt poikkeuksellisen korkea. Sähkön hinnan nousu saa monet etsimään vaihtoehtoja lämmityksen järjestämiseen. Yksi vaihtoehto on yhdistää lämpöpumppu öljylämmitysjärjestelmään. Hybridimallissa kodin lämmitys hoituu leudommilla säillä lämpöpumpputekniikalla. Kun pakkaset kiristyvät, eikä pumpun teho enää riitä kattamaan energiatarvetta, voidaan turvautua öljylämmitykseen.

”Investointikustannukset ovat kohtuulliset ja päästöt matalat. Kun lämpöpumppua ei tarvitse mitoittaa kovimpien pakkasten energiatarpeen mukaan, riittää ratkaisuksi lämmitysjärjestelmään integroitava kevyempikin malli”, Lämmitysenergia Yhdistyksen toiminnanjohtaja Arto Hannula sanoo.

Hybridilämmitykseen siirtyminen on mahdollista myös kerrostaloissa. Esimerkiksi poistoilmalämpöpumpuilla voidaan ottaa iso osa hukkaenergiasta käyttöön kohtuukuluin.

”Hybridissä öljylämmitys luo lämmitysjärjestelmään turvallisuutta. Vastaavan tehoinen sähkökattila vaatii julmat sulaketehot sekä kuluttaa kalleinta ja runsaspäästöisintä sähköä. Öljylämmitystä voidaan hyödyntää kylminä päivinä. Se takaa lämmön riittävyyden kaikissa olosuhteissa”, Hannula lisää.

Koska sähkötuotanto painottuu leudommalla säällä vähäpäästöisiin ja päästöttömiin tuotantomenetelmiin, lämpöpumpulla saavutetaan niin taloudelliset kuin ympäristötavoitteetkin. Kun tähän yhdistetään uusiutuva lämmitysöljy, ollaan talonyhtiöissä lähempänä ekologista asumista.

Uusiutuvaa jaellaan koko maahan

Uusiutuvan lämmitysöljyn koko maan kattava jakelu käynnistyi tänä syksynä. Sataprosenttisesti jätteistä ja tähteistä valmistetun uusiutuvan lämmitysöljyn käyttöön voi siirtyä teettämällä päivityksen polttimeen.

Polttimen päivittäminen varmistaa edellytykset hyödyntää uutta uusiutuvaa polttoöljyä. Se toimii kuten fossiilinen öljy, mutta palaa kirkkaammalla liekillä. Siksi poltin on päivitettävä. Poltinpäivityksen saa tehdä vain öljylämmityspätevyyden omaava liike.

Lue lisää:

Sähkö on kallista ainakin kevääseen asti