Talletuskorkojen lasku tekee ensiasunnon hankintaan tarkoitetusta ASP-säästämisestä nyt erityisen kannattavaa nuorille, kertoo Danske Bank. 

ASP-tilille säästettyjä varoja vastaan voi asiakas saada prosentin talletuskoron sekä asunnon oston yhteydessä lisäkoron, joka vaihtelee 2-4 prosentin välillä. Danske Bank tarjoaa asiakkailleen 4 prosentin korkoa.

”Asunto on edelleen keskeinen osa suomalaisten vaurautta. Korkotaso on nyt niin matala, että nuorelle ASP-säästäminen on todella fiksua, kun talletuskorot ovat erittäin matalia”, sanoo Danske Bankin henkilöasiakasliiketoiminnasta vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen.

ASP-tilin voi avata 15–39-vuotias, joka ei ole vielä omistanut asuntoa. Säästäjän on säästettävä vähintään 10 prosenttia asunnon arvosta ja tehtävä talletuksia vähintään kahdeksana kalenterivuosineljänneksenä.

ASP-lainanottajien keski-ikä on Danske Bankin tilastojen mukaan lievässä kasvussa. Viime vuosina ASP-laina on nostettu keskimäärin 29-vuotiaana.

Tätä on ASP-laina

  • ASP eli Asuntosäästöpalkkiojärjestelmä on tarkoitettu helpottamaan nuoren ensiasunnon hankintaa.
  • ASP-lainan enimmäiskoko on määritelty alueittain. Helsingissä laina voi olla enimmillään 180 000 euroa, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa 115 000 euroa. Tämän lisäksi asunnonostaja voi ottaa lisälainaa.
  • ASP-tilin voi avata 15–39-vuotias, joka ei ole vielä omistanut asuntoa. Säästäjän on säästettävä vähintään 10 prosenttia asunnon arvosta. ASP-tilille pitää tehdä talletuksia vähintään kahdeksana kalenterivuosineljänneksenä.
  • ASP-korkotukilainan etuja ovat veroton korko ja lisäkorko säästöille, alhaisempi korko kuin muiden vastaavien pankin myöntämien ensiasuntolainojen korko, valtion korkotuki kymmenen vuoden ajaksi ja maksuton valtiontakaus.
  • Lisäkorko vaihtelee 2-4 prosentin välillä.