Kesälomalle lähtijän on hyvä suojata kodin lisäksi myös taloyhtiön yhteisissä tiloissa säilytettävä omaisuutensa. Korona-aika on lisännyt murtoja taloyhtiöiden varastotiloihin ja pyöräkellareihin.

Kesälomalla omaisuus voi joutua vääriin käsiin myös taloyhtiön yhteisistä tiloista. Esimerkiksi arvokkaat polkupyörät voi olla aiheellista siirtää pitkän poissaolon ajaksi taloyhtiön pyörävarastosta jopa sisälle huoneistoon. Taloyhtiön kannattaa tarvittaessa harkita myös varastotilojen lukituksen parantamista tai pyörätelinettä, johon pyörät saa rungosta kiinni.

”Monen koti jää kesällä pitkiksi ajoiksi tyhjilleen, eikä rakennuksessa tai pihalla liiku niin paljon asukkaita, jolloin vorojen on helppoa iskeä. Taloyhtiön yleiset tilat voivat olla varkaille helpompi kohde kuin asunnot, koska kodit on usein suojattu esimerkiksi takalukituksella tai varmuuslukolla”, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Polkupyörien ohella varkaita voivat kiinnostaa esimerkiksi sähköpyörien akut.

Ennen kesälomareissulle lähtöä kannattaa varmistaa, että kotivakuutus on kunnossa ja kattaa myös esimerkiksi varkaudesta tai murrosta aiheutuneet vahingot irtaimistolle. Jos murtovaras vierailee kotona, taloyhtiö vastaa rikotuista ovista ja ikkunoista, mutta huoneiston sisäpuolelle tulleista vahingoista vastaa osakas itse.

Hyvä vinkki varkaiden kiinnostuksen vähentämiseksi on jättää koti poissolon ajaksi mahdollisimman asutun näköiseksi. Verhot kannattaa jättää auki ja huolehtia, että postiluukku ei pääse pursuamaan lehtiä tai kirjepostia.

Lue lisää:

Näin parannat kodin ja mökin murtosuojausta kotikonstein