Korona-ajan asuntokaupassa on nähty erilaisia vaiheita. Aluksi kysyttiin perheasuntoja, nyt halutaan yksiöitä. Vapaa-ajan asuntojen kauppamäärät ovat kuitenkin edelleen korkealla.

Kiinteistömaailma kertoo tehneen vuoden 2021 marraskuussa yhteensä 1 124 käytettyjen ja uusien asuntojen sekä kiinteistöjen kauppaa. Eri asuntotyypeistä tehtiin marraskuussa kauppoja miltei samassa suhteessa kuin ennen korona-aikaa.

Asuntokauppojen määrä jää alle viime vuoden vilkkaan marraskuun kauppaluvun (1 197 kauppaa) mutta ylittää kuitenkin selkeästi kahden edellisvuoden marraskuut ja pitemmän aikavälin marraskuiden keskiarvon.

Korona-ajan asuntokaupassa monenlaisia vaiheita

”Lähes kaksi vuotta kestäneen koronapandemian aikana asuntokaupassa on nähty erilaisia vaiheita: perheasuntojen huippukysynnän aika ja esimerkiksi nyt alkusyksystä yksiökaupan uusi nousu. Marraskuuta 2021 kuvaa palautuminen korona-ajan edeltävän ajan painotuksiin: eri asuntotyypeistä tehtiin kauppoja jokseenkin samankaltaisessa suhteessa kuin kaksi vuotta sitten marraskuussa”, sanoo Kiinteistömaailma Oy:n analyytikko Tony Korkala.

Vapaa-ajanasuntokaupassa jo lähes kaksi vuotta kestänyt kova kysyntä näyttää jatkuvan edelleen. Suomalaiset löysivät jo hiipumassa olevan mökkeilyn korona-ajan alkaessa, eikä kiinnostus ole loppunut vieläkään.

”Vain mökkikauppa jatkaa edelleen uusilla urillaan. Vuoden 2020 kasvulukuihin ei sentään enää ylletä, mutta marraskuussa vapaa-ajanasuntojen kauppaa tehtiin edelleen 45 prosenttia enemmän kuin kaksi vuotta sitten”, Korkala lisää.

Lue lisää:

Miltä asuntokauppa näyttää koronan jälkeen?

Mökin ostaja, laita nämä asiat tarkistuslistalle!