Kevään katupölyt ja siitepölyt pahentavat monen allergia- ja hengitysoireita. Hienojakoiset pölyt kulkeutuvat myös sisälle asuntoihin. Sisäilman laatua voi parantaa huolehtimalla ilmanvaihtojärjestelmien toiminnasta.

Vietämme lähes 90 % ajastamme sisätiloissa, jolloin olemme aina ilmanvaihtojärjestelmän ja sen toimivuuden tai toimimattomuuden varassa. Keväällä huomio kiinnittyy erityisesti tuloilman suodatukseen. Sen avulla suurin osa ulkoa tulevasta katu- ja siitepölystä voidaan poistaa ennen kuin se pääsee sisätiloihin.

Kun ilma johdetaan suodatinmateriaalin lävitse, tarttuvat ilman epäpuhtaudet suodattimeen. Jos suodatinta ei vaihdeta säännöllisesti, se tukkeutuu hiljalleen epäpuhtauksista.

Vaihda suodatin keväällä

Juuri nyt on tärkeää tarkistaa suodattimien kunto. Tukkeutunut suodatin aiheuttaa ikäviä hajuhaittoja ja vähentää ilmanvaihdon tehoa. Kiinteistöliiton uusi vastuunjakotaulukko määrittelee suodattimien vaihdon taloyhtiön vastuulle. Ok-taloissa ja mökeillä suodatin on vaihdettava itse.

”Ilmanvaihdon tehtävänä on poistaa rakennusten sisällä syntyvä epäpuhtauksia ja kosteutta, joten sen riittävä teho on erittäin tärkeää”, muistuttaa erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä.